Infofinanciar > Lumea la zi > Grevele din Europa care pot afecta turismul! La ce trebuie să fie atenți vizitatorii
Lumea la zi

Grevele din Europa care pot afecta turismul! La ce trebuie să fie atenți vizitatorii

Greva aeroport sursă foto: Bloomberg.com
sursă foto: Bloomberg.com

Grevele sunt un eveniment obișnuit în Europa. Angajații adesea „luptă” pentru salarii și condiții mult mai bune. Astfel de evenimente sunt programate și la începutul acestui an.

Uneori, grevele sunt planificate cu câteva luni înainte. Dar alteori sunt anunțate în ultimul moment. Acest lucru arată că trebuie întotdeauna să verificați înainte de a călători dacă vor avea loc sau nu greve. Dacă zborul sau trenul dumneavoastră este anulat sau întârziat, veți avea dreptul la un nou bilet sau la despăgubiri.

Spania: Greve la aeroporturi

Personalul companiei Iberia va continua grevele planificate pentru Anul Nou. După ce au suspendat acțiunile sindicale planificate în decembrie, lucrătorii vor ieși în stradă în perioada 5-8 ianuarie 2024.Vor fi afectate toate cele 29 de aeroporturi în care operează compania spaniolă, inclusiv Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Palma de Mallorca, Sevilla și Valencia.

Până în prezent, 444 de zboruri ale companiilor Iberia, Iberia Express și Air Nostrum au fost anulate în timpul grevelor. Acestea vor avea loc perioada în care se sărbătorește „Ziua Regilor Magi”. Pasagerilor li se vor oferi zboruri alternative.

Grevele au fost declanșate din cauza condițiilor și drepturilor de muncă pentru că lucrătorii vor fi trimisi la alte companii. De asemenea, grevele ar putea afecta zborurile cu alte companii aeriene din grupul IAG, inclusiv British Airways, Level, Aer Lingus și Vueling.

Personalul de securitate privat de la aeroportul Alicante-Elche este în grevă din cauza condițiilor de muncă și a salariilor. Angajații companiei Ilunion Seguridad vor ieși în stradă în perioada 1-14 ianuarie.Greva va avea loc timp de două ore în fiecare zi, între orele 8.45-9.45 și 18.00-19.00. Această grevă va afecta controalele de securitate și manipularea bagajelor.

Marea Britanie: Greve la metrou

Metroul londonez se va bloca în noul an, deoarece muncitorii vor declanșa o grevă de șapte zile din cauza salariilor. În perioada 5-12 ianuarie, lucrătorii din diferite departamente vor face grevă în zile diferite, aducând haos în rețea.

Navetiștii vor fi cei mai afectați în zilele de 8-10 ianuarie. Majoritatea stațiilor urmând să fie afectate de un deficit sever de personal.

Portugalia: Grevele din trenuri

Trenurile din Portugalia au fost oprite pe 2 și 4 ianuarie 2024, deoarece muncitorii au intrat în grevă. Grevele ar putea provoca perturbări continue și pe 3 și 5 ianuarie.

Mai mult de jumătate din trenurile programate ar putea fi anulate ca urmare a grevelor, dar serviciile minime vor fi menținute.

Italia: Greva manipulatorilor de bagaje 

Pe 8 ianuarie, manipulatorii de bagaje de pe aeroporturile Milano Linate și Milano Malpensa vor declanșa o grevă de 24 de ore. Acest lucru ar putea cauza întârzieri pentru călători la check-in și la colectarea bagajelor. În aceeași zi, personalul de securitate de pe diferite aeroporturi va intra în grevă. Ceea ce ar putea cauza întârzieri la aeroporturile Roma Fiumicino, Veneția Marco Polo și Amerigo Vespucci din Florența.

O grevă de 24 de ore în transportul public va avea loc la nivel național în Italia pe 24 ianuarie. Aceasta ar putea provoca perturbări semnificative pentru navetiștii care folosesc autobuzele, tramvaiele și metroul. Dar nu se așteaptă ca această grevă să aibă un impact asupra trenurilor regionale și a trenurilor care circulă pe distanțe lungi.În aceeași zi, controlorii de trafic aerian vor ieși în stradă între orele 13:00 și 17:00. Acest lucru ar putea cauza întârzieri și anulări pentru călătorii care zboară spre și dinspre Italia.

Franța: Muncitorii din trenuri renunță la greve

Sindicatele feroviare franceze SudRail și CGT des Cheminots au convenit să nu facă grevă de Crăciun și de Anul Nou. După perioada aglomerată a sărbătorilor, sunt încă posibile greve, deoarece continuă disputele legate de salarii.

Germania: Grevele ar putea afecta trenurile

Conductorii de tren din Germania se află într-un conflict de lungă durată cu operatorul feroviar Deutsche Bahn în ceea ce privește orele, salariile și condițiile de muncă. Sindicatul mecanicilor de locomotivă germani (GDL) a declanșat o „grevă de avertisment” în sistemul de transport public al țării în luna decembrie.

De atunci, Deutsche Bahn a acuzat GDL de conflict de interese, afirmând că acționează ca angajator și sindicat în același timp. După ce a format o cooperativă de lucrători temporari. Dacă vor fi susținute de instanță, acuzațiile vor însemna că GDL nu mai poate încheia contracte colective cu companiile feroviare.

Între timp, grevele ar putea afecta rețeaua feroviară din Germania în această lună. O grevă de cinci zile, anunțată pentru perioada 7 -11 ianuarie 2024, ar putea afecta Deutsche Bahn și S-Bahn, scrie Euronews.com