Infofinanciar > Info > Veste proastă pentru seniori! Greva poștașilor afectează plata pensiilor la timp
Info

Veste proastă pentru seniori! Greva poștașilor afectează plata pensiilor la timp

Poștașii intră în grevă! Pensionarii sunt îngrijorați
Sursa foto: stiripesurse.ro

Directorul Poștei Române informează despre posibile întârzieri în plata pensiilor în anumite județe din aprilie. Motivul acestei întârzieri ar putea fi greva poștașilor, care ar putea afecta sosirea banilor mai târziu decât de obicei.

Pensiile românilor sunt în pericol din cauza amenințării cu greva generală din partea Poștei Române. În cadrul unei conferințe de presă desfășurate ieri, directorul general al companiei, Valentin Ștefan, a declarat că toate pensiile și obligațiile sociale vor fi distribuite până la data de 15 aprilie, indiferent de deciziile sindicatului.

Greva poștașilor afectează plata pensiilor la timp

Săptămâna trecută, o parte din angajații Poștei au protestat prin greva de avertisment din cauza salariilor mici. Totuși, conform președintelui Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă au eșuat, iar angajații se pregătesc pentru declanșarea grevei generale la sfârșitul acestei luni, cel târziu la începutul lunii aprilie.

Valentin Ştefan a spus: „Mai puţin de 10% dintre salariaţii Poştei au fost în grevă de avertisment. Credeţi că o grevă poate fi constituită şi declanşată de mai puţin de 10% dintre salariaţii unei companii? Nici măcar toţi membrii de sindicat, toţi membrii SLPR nu au intrat în grevă. Acesta este motivul pentru care vă transmit acest mesaj de încredere. Sunt convins că, până la 15 aprilie toate pensiile, toate obligaţiile sociale vor fi distribuite aşa cum trebuie”.

Referitor la nemulțumirile salariaților sindicalizați, directorul Poștei a evidențiat că, pe de o parte, nu sunt disponibili fondurile necesare pentru a satisface revendicările sindicatelor, iar, pe de altă parte, există constrângeri legale care limitează posibilitatea de a face acest lucru.

Sindicatul solicita 250 milioane de lei în plus la fondul de salarii

„Contractul colectiv de muncă a expirat la 1 februarie şi, conform legii, am demarat procedurile de negociere în luna decembrie. Au existat mai multe întâlniri, dar discuţiile au fost destul de sterile, pentru că nu am reuşit să trecem de prima revendicare prin care sindicatul solicita 250 milioane de lei în plus la fondul de salarii. Noi le-am spus că nu avem aceşti bani. Compania se autofinanţează. Iar pe de altă parte, nu ne permite legea bugetului de stat”, a spus Valentin Ştefan.

„Am crescut bugetul cam cu 105 milioane de lei, dintre care 56 de milioane deja au fost puse în creşteri salariale la începutul anului. Restul îi ţinem să vedem ce se întâmplă în vară; dacă creşte salariul minim, cu cât creşte, asupra câtor salariaţi va avea impact acest lucru. În funcţie de răspunsurile la aceste întrebări, banii vor merge către salariaţi. Motiv pentru care am propus sindicatului să maximizeze această libertate bugetară şi să ofere în medie o mărire de 250 de lei celor din companie, la discreţia lor”, a spus Valentin Ştefan.

Directorul Poștei a adăugat că liderii sindicali au exercitat presiuni asupra unor angajați pentru a-i determina să participe la greva de avertisment, iar aceste persoane au înaintat plângeri privind aceste presiuni.

„Creşterile (n.r. salariale) care au avut loc în ultimii ani, de zeci sau chiar sute de milioane de lei, sunt nişte creşteri istorice în Poşta Română. Toţi banii pe care-i are compania îi trimitem fie către investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, fie în creşteri salariale. Nu am niciun motiv să nu accept o creştere a salariilor în Poşta Română aşa cum solicită sindicatul, dacă există acei bani”, a mai spus Valentin Ştefan.

Profitul a atins aproximativ 12 milioane de lei

Conform prezentării făcute ieri de către directorul companiei, Poșta Română a înregistrat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 1,64 miliarde de lei. În creștere cu 8,2% față de anul 2022. În timp ce profitul a atins aproximativ 12 milioane de lei.

„În ultimii cinci ani, compania a avut o creştere a cifrei de afaceri consistentă, ceea ce a consolidat Poşta Română atât administrativ cât şi comercial. Asta ne permite să facem mai multe investiţii, ne permite să avem o predictibilitate şi o reputaţie mai bună. Atât în faţa partenerilor noştri, cât şi în faţa creditorilor, a băncilor. Am început mai lent, în 2020 am avut o creştere a cifrei de afaceri faţă de 2019 de doar 1,1%. În 2021 de 4,4%, după care creşterea fost din ce în ce mai mare.

Rezultatul din 2023 este de fapt rezultatul muncii din anul 2021 şi parţial din anul 2022. Rezultatele nu se văd de astăzi pe mâine, ci tot timpul se văd cu o finalitate de câţiva ani. De exemplu, la fabrica de timbre am cumpărat un echipament acum un an şi jumătate. O investiţie de şase milioane de lei, proces care a început cu un an înainte. Am început procesul în 2021, iar s-au rezultatele s-au văzut abia anul trecut”, a spus Valentin Ştefan, conform romaniatv.net.