Infofinanciar > Educație financiară > Greșeala pe care mulți o fac când folosesc cardul ce credit! Cum își pierd cei mai mulți români banii
Educație financiară

Greșeala pe care mulți o fac când folosesc cardul ce credit! Cum își pierd cei mai mulți români banii

Card, Sursă foto: Infoactual
Sursă foto: Infoactual

Cardurile de credit au ajuns să fie un lucru banal pentru majoritatea cetățenilor români, însă cu toate acestea, foarte puțini dintre deținătorii unui astfel de instrument financiar știu cum să îl utilizeze corect, astfel încât să își minimizeze pierderile.  

Analiștii care examinează domeniul economic susțin că persoanele care folosesc un astfel de card într-un mod inteligent, pot să îl utilizeze pentru plata facturilor, achitarea vacanțelor sau chiar pentru achiziția de electrocasnice, într-un mod mai ușor și fără comisioane.  

Comparativ cu acești utilizatori, mai există și oamenii care folosesc cardurile de credit așa cum le folosesc și pe cele de debit, iar aceștia sunt cei care ajung să fie nevoiți să achite sume imense. 

Cum spun experții că poți fi isteț din punct de vedere financiar 

Unul dintre sfaturile experților bancari ,atunci când vine vorba de cheltuielile zilnice și lunare, este să se achite ratele și facturile în momentul în care venitul lunar, fie salariul sau pensia, intră pe card, și mai apoi banii rămași să fie mutați într-un depozit sau într-un cont separat folosit pentru economii.  „Cetăţeanul modern trebuie să fie isteţ financiar. Este suta ta de lei, pune-o la treabă, nu o lăsa să băltească acolo, în contul curent, dar şi mai rău, să o porţi în buzunar. A treia sugestie: un card de credit, al familiei, pentru plata facturilor”, a declarat analistul economic Adrian Mitroi. 

Astfel, potrivit analiștilor, utilizarea unui card de credit poate costa la fel de mult ca și alt împrumut la banca, deoarece în momentul în care beneficiarul solicită o sumă de bani, banca analizează salariul, dar și orice alt venit pe care beneficiarul îl are. Perioada de grație pentru un astfel de card este în medie de 55 de zile, iar acesta semnifică intervalul de timp în care un beneficiar poate utiliza o sumă de pe card, și apoi o poate achita integral înapoi pe card, astfel încât să nu primească comisioane și dobânzi suplimentare. 

Capcana la care trebuie să fim atenți 

„Sunt statistici, undeva spre 30% cumperi mai mult atunci când plăteşti ceva cu cardul de credit faţă de cash sau faţă de un card de debit”, susţine consultantul financiar Adrian Asoltanie.  „Cel mai mare beneficiu este să plătească în rate, fără dobândă, la comercianţi şi, bineînţeles, cu o anumită perioadă de graţie. Limita pe care o acordăm pentru cardul de credit este de patru salarii nete”, a declarat și Mădălina Teodorescu, reprezentanta unei bănci. 

Astfel, un beneficiar al unui card de credit este important să cunoască numărul de rate în care poate achita cu unealta financiară pe care o deține, astfel încât să nu fie necesar să achite sume în plus, precum comisioane de întârziere sau dobânzi, care nu intra în planul de rate inițial al cardului, potrivit RomâniaTV.

Dacă se respectă cu strictețe planul de rate încheiat în momentul achiziției, un card de credit poate fi soluția prin care orice român poate plăti mult mai ușor și cu un efort financiar mult mai mic un produs sau un serviciu pentru care, în mod normal, ar achita mult mai greu. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.