Infofinanciar > Info > Vești bune pentru cei care au primit facturi mari de la Hidroelectrica! Furnizorii de energie, obligați să accepte plata în rate
Info

Vești bune pentru cei care au primit facturi mari de la Hidroelectrica! Furnizorii de energie, obligați să accepte plata în rate

Facturi, Sursă foto: Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) va obliga furnizorii să primească plata facturilor pentru gaze și curent în rate, a anunțat, marți, Vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie a declarat că au pregătit versiunea finală pentru prezentare în Comitetul de Reglementare al ANRE. Acesta a declarat că “Noi am propus și am pus deja în dezbatere publică, am avut o consultare cu operatorii economici din piață și în acest moment pregătim textul final pentru a fi prezentat în comitetul de reglementare al ANRE-ului, poate reușim chiar săptămâna aceasta”.

Hidroelectrica, cel mai amendat și reclamat furnizor de energie

Conform șefului ANRE, propunerea instituției pentru rezolvarea problemei ar fi obligarea firmelor de furnizare a energiei să acorde o plată eșalonată, la cererea clienților, pentru o perioadă de timp egală cu perioada facturată, în cazul în care furnizorii emit facturi care se întind pe mai mult de o lună sau care nu se află în conformitate cu contractul față de client.

“Propunerea este ca, în situațiile în care furnizorii de energie electrică, dacă emit facturi care includ o perioadă mai mare decât o lună sau nu respectă termenul de facturare prevăzut în contractul cu clientul, atunci la cererea clienților, vor fi obligați să acorde plata eşalonată pentru o perioadă cel puțin egală cu perioada facturată”, explică Nagy-Bege.

Deci, dacă emite o factură cu consumul a două luni atunci practic, la cererea clientului, va fi obligat să acorde o plată în două rate” a explicat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie , Zoltan Nagy-Bege, la un post de televiziune, citat de Realitatea.

Hidroelectrica, furnizorul de stat pentru energie electrică, nu a mai trimis facturile din luna aprilie a anului trecut, iar consumatorii s-au trezit cu facturi care cereau o plată enormă. Astfel, s-a decis ca aceștia să aibă posibilitatea de a le plăti în 10 rate.

Potrivit datelor ANRE, Hidroelectrica se află pe primul loc în clasamentul celor mai amendate și reclamate firme de furnizare a energiei electrice din România, după ce a ajuns la 500.000 de clienți casnici.

Firma a ajuns cunoscută e piața furnizării de energie electrică cu o ofertă de nerefuzat pentru energia activă, indiferent de consumul clientului: 25 de bani/kWh anul trecut, 28 de bani/kWh anul acesta.

Controversa firmei Hidroelectrica

Cu o astfel de ofertă ieftină, este de așteptat ca la nivelul calității serviciilor, situația nu mai stă atât de roz. Firma nu are experiență în gestionarea a sute de mii de clienți și de facturi. Astfel, Hidroelectrica a întâmpinat o sumedenie de probleme legate de furnizare și contractare.

Astfel, potrivit statisticilor ANRE legate de reclamațiile și amenzile date de-a lungul anului 2022, Hidroelectrica este în top, raportat la baza de clienți. Așadar, în clasamentul furnizorilor de energie electrică reclamați, Hidroelectrica este pe locul 3, cu 3.998 de reclamații, după Enel Energie și Electrica Furnizare (5.769, respectiv 4.160). Enel Energie are totuși circa 1,5 milioane de clienți, iar Electrica peste trei milioane, nu sute de mii ca Hidroelectrica.

Oficialii companiei recunosc mereu problemele reclamate și caută activ soluții. De exemplu, contractarea se poate face acum online pe site, într-un mod simplu(au promis ca lansează și aplicația mobilă) și au fost operate și modificările de soft pentru facturare, potrivit Curierul Național.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.