Infofinanciar > Info > „Greierii” Uniunii Europene nu sunt pe placul lui Petre Daea! Boicotul continuă: „N-ai cum să faci acest lucru”
Info

„Greierii” Uniunii Europene nu sunt pe placul lui Petre Daea! Boicotul continuă: „N-ai cum să faci acest lucru”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea
FOTO: g4media.ro

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, contestă acum vehement indicațiile Comisiei Europene (CE) de a reduce, la nivelul blocului comunitar european, consumul de carne cu până 70% pâna în 2030.

Apetitul românilor pentru carne a plasat țara noastră pe poziția 25 la nivelul Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește consumul produselor de origine animală. În aceste condiții, Executivul european le-a recomandat autorităților de la București să încurajeze populația către modificarea comportamentului alimentar, adică până în 2030 trebuie să reducem consumul de carne cu 62%, iar până în 2025 cu 75%.

Petre Daea găsește soluția

Petre Daea, pe principiul gusturile nu se discută, contestă vehement deciziile recomandările instituțiilor europene de a înlocui carnea cu insecte sau cu un alt soi de carne produsă în laborator. „N-ai cum să faci acest lucru (să mănânci gândaci -n.r.). N-o să satur niciodată un stomac cu vreo indicație sau normă juridică. Saturi stomacul cu ceea ce îi este necesar omului și ce gustul îi dictează”, spune oficialul.

„Din acest punct de vedere am siguranța că în continuare românii noștri vor mânca ceea ce au mancat și e bine sa mănânce. Ministrul Agriculturii vine chiar și cu o soluție pentru a împiedica aplicarea deciziilor ale Uniunii Europene. Instituim norme juridice care sa asigure, pe de o parte, instrumente de sprijin pentru creșterea efectivelor de animale”. a precizate Petre Daea pentru un post de televiziune.

Ce mănâncă europenii

Ibericii sunt cei mai înrăiți consumatori de carne. Un spaniol consumă în medie 100 de kilograme pe an. Prin urmare, până în 2030 vor fi nevoiți să-și diminueze consumul cu 76%. Altfel, spus la finalul acestui deceniu, spaniolii vor fi nevoiți să consume în medie 34 de kilograme de carne pe an.

La nivel național, spre deosebire de locuitorii Peninsulei Iberice, un român consumă anual undeva 64 de kilograme de carne. Deci, din 2030, la rândul nostru trebuie să renunțăm la cel puțin 40 de kilograme de carne pe an, după care până în 2050, dacă luăm în considerare recomandările Uniunii Europene, un român va consuma un kilogram de carne pe lună.

Reducerea drastică a consumului de carne este pricinuit de faptul că industria alimentară poluează mediul înconjurător, de la mașini agricole, îngrășăminte, transporturi și preparare, toate aceste etape reprezintă 60% din emisiile de carbon cu efect de seră.

Un raport recent al presei americane indică faptul că proveniența cărnii, undeva prin anul 2040, nu va fi asigurată de animale ci de laboratoare. Fie vom consuma plante care imită gustul cărnii fie vom îngurgita carne ”crescută” în cuve cu celule stem, potrivit realitatea.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.