Infofinanciar > Esential > Ghid practic (46): Când intră ultima tranșă pe cardurile de energie? Lista plăților acceptate a fost extinsă
Esential

Ghid practic (46): Când intră ultima tranșă pe cardurile de energie? Lista plăților acceptate a fost extinsă

Card de energie Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Ajutorul de stat pentru plata facturilor la energie se suspendă cu începere de anul viitor. Până atunci mai intră însă încă o tranșă de bani, în valoare de 700 de lei, care poate fi utilizată pentru plata facturilor pentru mai multe tipuri de surse de energie.

Anul acesta, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a oferit românilor vulnerabili un sprijin din fonduri europene pentru plata facturilor la energie în valoare de 1.400 lei, acordat în două tranșe egale (de 700 de lei) de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor au fost emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari au fost întocmite de Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații.

Conform regulamentului de acordare a autorului, cea de a doua tranșă urmează să intre începând de la finalul acestei săptămâni, respectiv cu data de 1 septembrie. În perioada 1-30 septembrie, persoanele care au devenit între timp beneficiari eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a doua. Totodată, dacă un beneficiar al ajutorului și-a schimbat domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum. Beneficiarii au avea obligația de a înștiința Poşta Română în legătură cu schimbarea domiciliului ori reședinței.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv și își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate, cu începere de la 1 ianuarie 2024.

Cine sunt beneficiarii eligibili

Potrivit condițiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, de cardul de energie pot beneficia:

– pensionarii în vârstă de peste 60 ani, cu venituri de sub 2.000 lei, inclusiv,

– pensionarii de invaliditate cu venituri de sub 2.000 lei, inclusiv,

– persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri de sub 2.000 lei, inclusiv,

– familiile cu alocație de susținere

– familiile/persoanele care beneficiază de ajutor social sub 2.000 lei, inclusiv.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.

Ajutorul nu se consideră venit și nu se ia în calcul la stabilirea:

– venitului minim garantat;

– alocației pentru susținerea familiei;

– statutului consumatorului vulnerabil de energie.

Cum se poate poate utiliza cardul

Sprijinul financiar în valoare de 700 de lei poate fi utilizat pentru plata facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Plățile se fac prin mandat poștal. Se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a 9-a plată se va achita o taxă de 2,5 lei.

Sumele alocate prin cele două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Beneficiarii pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie direct la poștaș, la orice oficiu poștal din mediul urban sau în mediul rural în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, online.

Lista plăților acceptate a fost extinsă

Ajutorul de stat în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Prin OUG 32/2023, începând din luna mai au fost extinse tipurile de energie pentru care este permisă plata prin intermediul cardului de energie. Astfel, în lista deja existentă a surselor de energie pentru care se poate folosi ajutorul de la stat acordat în acest an au fost introduse și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele, precum și alți combustibili lichizi ori solizi.

Prin ordonanță a fost definită mai exact și categoria lemnului de foc, care include și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor. Facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar trebuie să fie emise până la data de 27 decembrie 2023 pentru a putea fi admise la plată.

Noul act normativ mai prevede că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include și penalitățile, conform avocat.net.

Nu ratați episodul următor!

Citește luni dimineață în noul episod al serialului „Ghid practic” cum se acordă ajutorul de stat pentru îngrijirea bătrânilor.