Infofinanciar > Esential > Ghid practic (48): Teren gratis pentru tineri de la primărie! În ce condiții se acordă
Esential

Ghid practic (48): Teren gratis pentru tineri de la primărie! În ce condiții se acordă

teren-gratis-pentru-tineri
Sursa foto: imobiliare.ro

Legea permite primăriilor să dea teren gratis pentru tineri pentru ca aceștia să construiască locuințe. Condițiile de acordare a loturilor, care pot ajunge la 1.000 mp, au fost simplificate.

Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală a fost actualizată. Hotărârea de Guvern nr. 748/2023, emisă în iulie, modifică Normele metodologice simplificând condițiile.

Potrivit legii, autoritățile locale pot acorda teren gratis pentru tineri, dacă aceștia au
între 18 și 35 de ani. Condiția este ca terenul primit să fie folosit pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

Actul normativ stabilește că atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală. Distribuirea terenurilor se face în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului.

Cât teren gratis pentru tineri se poate aloca

Suprafața de teren gratis pentru tineri care poate fi atribuită diferă în funcție de tipul localității.
Astfel, legea prevede că, în municipii și sectoarele din București limitele sunt între 150 mp și 300 mp. În orașe suprafața se majorează cu 100 mp, limitele fiind 250 mp – 400 mp. În comune și sate, autoritățile pot da până la 1.000 mp de teren gratis pentru tineri.

Pentru aceasta, trebuie să existe însă o comisie specială care să identifice și inventarieze terenurile disponibile. Suprafețele trebuie să fie situate în intravilanul localităților și libere de sarcini.
Conform Legii 15/2033, comisia trebuie sa actualizeze anual „inventarul” până la data de 31 ianuarie.

Cum se depune cererea

Conform legii, solicitantul trebuie să depună o cerere tip la consiliul local al localității în care are domiciliul. Prin cerere, solicitantul se angajează să înceapă construcția în cel mult un an de la data atribuirii terenului. Dacă se depășește termenul, autoritățile retrag dreptul de utilizare a terenului. (Modelul cererii-tip avizată de HG 748/2023 este disponibil aici.)

Pe lângă cerere, la consiliile județene mai trebuie depuse:

– Copia certificatului de naștere al solicitantului.

– Copia actului de identitate al solicitantului.

– Declarația solicitantului că nu deține sau a deținut în proprietate o locuință ori un teren cu această destinație.

Hotărârea emisă în iulie elimină o condiție limitativă din Legea nr.15/2003. Conform acesteia, părinții solicitantului nu trebuiau să dețină în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural.

Unde se dă teren gratis pentru tineri

În numeroase localități, autoritățile locale nu dețin o listă actualizată a terenurilor disponibile.
Și totuși există comune unde primăriile dau teren gratis pentru tineri. Un astfel de caz este cel al comunei Sânmartin, din județul Bihor, unde autoritățile au alocat 1.000 de parcele. Oferta a dat rezultate – tineri plecați la muncă în străinătate au revenit în țară pentru a primi teren.

O inițiativă similară a avut în urmă cu doi ani și orașul Năvodari. Primăria a alocat pentru tineri în Midia Sat peste 200 de loturi. Nu toți au reușit însă să respecte condiția de demarare a construcției într-un an. Procesul presupune obținerea mai multor autorizații, avize și certificate.

Legea 15/2003 prevede că, după terminarea construcției, proprietarii pot solicita cumpărarea terenului primit gratis. Decizia de vânzare trebuie luată de consiliul local, iar prețul se stabilește prin expertiză tehnică.