Infofinanciar > Esential > Ghid practic (35): Cum pot fi compensate zilele libere când lucrați de sărbătorile legale
Esential

Ghid practic (35): Cum pot fi compensate zilele libere când lucrați de sărbătorile legale

zile libere pentru sarbatorile legale
Sursa foto: economedia

În fiecare an, angajații au dreptul la mai multe zile libere corespunzătoare sărbătorilor legale. Există însă situații când angajatorii nu pot acorda liberele respective, din varii motive. În astfel de cazuri, sunt prevăzute soluții de compensare fie prin acordarea de alte zile libere, fie prin sporuri la salariul de bază.

Anul viitor, prin lege, românii vor beneficia de mai multe zile libere, corespunzătoare celor 17 sărbători legale aprobate de stat.

Calendarul zilelor libere de anul viitor arată astfel:

1 ianuarie – Prima zi de Anul Nou (luni),

2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (marți),

6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă),

7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică),

24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (miercuri),

1 mai – Ziua Muncii (miercuri),

3 mai – Vinerea Mare (vineri),

5 mai – Paștele ortodox (duminică),

6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)

1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă),

23 iunie – Rusaliile (duminică),

24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni),

15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi),

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă),

1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică),

25 decembrie – Prima zi de Crăciun (miercuri),

26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi).

Dacă se va respecta modelul de anul acesta, Guvernul ar mai putea acorda bugetarilor până la trei zile libere, pentru a crea punți cu weekend-urile (mini-vacanțe), zilele suplimentare urmând a fi recuperate ulterior de salariații de la stat.

Și angajatorii din mediul privat pot oferi salariaților astfel de zile libere suplimentare. Pentru aceasta este însă necesar ca, în prealabil, să stabilească – prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern – dacă sunt zile cu recuperare și în ce mod se realizează acest lucru (prelungirea programului de lucru, recuperare în week-end etc.).

Ce primiți pentru sărbătorile legale lucrate

Conform prevederilor Codului Muncii, în zilele de sărbătoare legale salariații beneficiază de zile libere acordate de angajator. Articolele 140 și 141 din Codul Muncii prevăd însă că nu pot beneficia de libere în zilele de sărbătoare legală:

– angajații din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate,

– angajații din locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Legea stabilește că angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală în unitățile și locurile de muncă menționate au dreptul la compensarea activității din acele zile cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile de la datele respective. Actul normativ mai prevede că, dacă, din motive justificate, angajatorul nu acordă zilele libere aferente, salariatul are dreptul să beneficieze de o compensare printr-un spor de cel puțin 100% la salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Când beneficiați și de zile libere și de bani în plus

Teoretic, angajații nu pot beneficia, compensator, și de zi liberă și de sporul de minimum 100%. Pe de altă parte, decizia este lăsată la latitudinea angajatorului, iar varianta impusă prioritar de legislația muncii este oferirea de zile libere în maximum 30 de zile de la data sărbătorii legale în care s-a muncit.

Dacă însă, în ziua de sărbătoare legală în care salariatul lucrează acesta prestează și muncă suplimentară, respectivul angajat are dreptul să beneficieze atât de compensarea muncii în ziua de sărbătoare legală, cât și de compensarea muncii suplimentare.

Astfel, salariatul va putea primi, în plus față de salariu:

– timp liber neplătit în următoarele 30 de zile pentru munca în ziua de sărbătoare legală și ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice pentru munca suplimentară;

– timp liber neplătit în următoarele 30 de zile aferent muncii în ziua de sărbătoare legală și un spor la salariu de cel puțin 75% aferent muncii suplimentare;

– ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice aferente muncii suplimentare și un spor la salariu de cel puțin 100% aferent muncii în ziua de sărbătoare legală,

– un spor la salariu cumulat de cel puțin 175% pentru munca în ziua de sărbătoare legală și munca suplimentară, conform Revistei Române de Dreptul Muncii.

Cum se compensează sărbătorile lucrate care pică în weekend

Situația devine puțin mai complicată în zilele de sărbători legale care pică în zilele de weekend (zile de repaus săptămânal). Cum este cazul, anul viitor de Bobotează, Sfântul Ion, prima zi de Paște Ortodox, Ziua Copilului, prima zi de Rusalii, Sfântul Andrei și Ziua Marii Uniri.

În astfel de cazuri, salariații care sunt obligați să lucreze în aceste zile au dreptul să beneficieze, în plus față de salariu, de sporul aferent muncii în zilele de repaus săptămânal, dar și pentru munca în ziua de sărbătoare legală, care se compensează fie prin timp liber în următoarele 30 de zile, fie prin sporul de cel puțin 100% aferent acesteia.

Dacă, în plus, salariatul prestează muncă suplimentară într-o zi de sărbătoare legală care pică într-o zi de weekend, acesta va beneficia, în plus față de salariu și de sporul aferent muncii în ziua de repaus săptămânal, de una din următoarele forme de compensare:

– timp liber neplătit în următoarele 30 de zile pentru munca în ziua de sărbătoare legală și ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice pentru munca suplimentară,

– timp liber în următoarele 30 de zile aferent muncii în ziua de sărbătoare legală și un spor la salariu de cel puțin 75% aferent muncii suplimentare,

– ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice aferente muncii suplimentare și un spor la salariu de cel puțin 100% aferent muncii în ziua de sărbătoare legală,

– un spor la salariu cumulat de cel puțin 175% pentru munca suplimentară și cea în ziua de sărbătoare legală.

Ce obligații are angajatorul

Așa cum aminteam, conform Codului Muncii, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, iar angajatorul are obligația de a le acorda, fără a fi necesar ca angajații să solicite acest lucru.

Angajatorul nu are obligația ca, în respectivele zile, să acorde tichete de masă și nici indemnizație de hrană. În schimb, trebuie să probeze, respectiv să justifice, de ce nu poate acorda zilele libere în zilele de sărbătoare legală sau zilele de compensare în următoarele 30 de zile. Dacă acest lucru nu este realizat sau salariații consideră că le-a fost încălcat în mod justificat dreptul la zilele libere prevăzute prin Codul Muncii sau zilele de compensare cuvenite, aceștia pot depune o plângere. În cazul în se constată că nu au fost acordate compensările aferente – în zile libere sau spor la salariul de bază de minimum 100% – angajatorii sunt pasibili de amenzi contravenționale între 5.000 și 10.000 de lei.

Nu ratați episodul următor!

Citește mâine dimineață în noul episod al serialului „Ghid practic” în ce constă și cum puteți beneficia de stimulentul de inserție.