Infofinanciar > Esential > Ghid practic (40): Mamele primesc 2000 de lei prin Trusoul nou-născutului
Esential

Ghid practic (40): Mamele primesc 2000 de lei prin Trusoul nou-născutului

Nou-nascut
Sursa foto: dreamstime

Mamele cu venituri mici sau fără venituri, cele aflate în situații de risc, care sunt victime ale violenței domestice, precum și mamele minore pot beneficia în 2023 de Trusoul nou-născutului, un ajutor financiar pentru achiziționarea de produse destinate îngrijirii bebelușului.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 113 din 15 iulie 2022, Guvernul a stabilit acordarea unei noi forme de ajutor financiar pentru mame. Sprijinul se acordă, prin Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene, ca parte a Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Noua formă de ajutor financiar, cunoscută sub denumirea de „Trusoul nou-născutului” și care constă în tichete sociale livrate pe suport electronic, este disponibilă și în cursul acestui an. Nu toate mamele pot accesa această formă de sprijin.

Cine poate beneficia de Trusoul nou-născutului

Conform OUG 113/2022, de acest ajutor financiar pot beneficia mamele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

– fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;

– suferă de dizabilități;

– se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);

– nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

– sunt minore;

– provin din zona conflictului armat din Ucraina.

Pentru a putea beneficia de ajutorul financiar oferit prin „Trusoul nou-născutului”, dosarul care trebuie depus trebuie să conțină:

– Cererea de acordare;

– Actul de identitate al solicitantului;

– Actul de identitate al celuilalt părinte;

– Certificatul de naștere a copilului;

– Biletul de ieșire din spital.

Pentru a putea beneficia de acest tip de ajutor, mamele trebuie să depună dosarul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.

În urma solicitării, autoritățile responsabile realizează analiza documentele privind situația socio-medicală a mamei și, după caz, efectuează o anchetă socială la domiciliul acesteia, care are ca scop identificarea îndeplinirii unuia dintre criteriile de eligibilitate pentru acordarea tichetului social pe suport electronic pentru nou-născuți. În funcție de situația constatată, autoritățile recomandă sau nu acordarea beneficiului respectiv. În situația în există temei pentru acordarea beneficiului, se demarează demersurile necesare pentru solicitarea sprijinului, prin completarea datelor solicitantului pe listele aferente categoriei din care face parte persoana eligibilă.

Care este valoarea ajutorului

Conform OUG 113/2022, valoarea ajutorului acordat prin Trusoul nou-născuți este în valoare de 2.000 de lei. Ajutorul se acordă sub forma de tichete sociale pe suport electronic.

Actul normativ prevede că valoarea nominală a tichetelor sociale pe suport electronic acordate destinatarilor finali nu poate să fie diminuată în niciun mod și că reprezintă venit neimpozabil și nu se ia în considerare la stabilirea venitului net lunar definit.

Tichetul social este acordat o singură dată pentru un nou-născut și poate fi utilizat doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate. Ajutorul poate fi folosit doar pentru achiziționarea de produse specifice îngrijirii nou-născutului, cum ar fi:

– alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;

– scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;

– produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;

– aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;

– pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat etc.

Potrivit prevederilor ordonanței de urgență „utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanță de urgență” reprezintă contravenție. De asemenea, în această categorie se încadrează și solicitarea de către beneficiar a furnizării de numerar în schimbul tichetelor sociale sau pentru fracțiuni din acestea, precum și încercarea de comercializare a tichetelor.

Totodată, actul normativ mai stabilește că unitățile afiliate nu au dreptul să refuze în mod nejustificat acceptarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți.

Nu ratați episodul următor!

Citește mâine dimineață în noul episod al serialului „Ghid practic” cum puteți accesa programul Family Start anul acesta.