Infofinanciar > Lumea la zi > Gestul final! Seymour Hersh: ”Americanii ar putea interveni în Ucraina dacă trupele rusești dau semne de victorie”
Lumea la zi

Gestul final! Seymour Hersh: ”Americanii ar putea interveni în Ucraina dacă trupele rusești dau semne de victorie”

Razboi Sursa foto Financial Times
Sursa foto Financial Times

Jurnalistul american de investigații și laureat al premiului Pulitzer Seymour Hersh consideră că versiunea poveștii relatate de New York Times, potrivit căreia sabotajul Nord Stream ar fi fost orchestrat de un „grup pro-ucrainean”, este un nonsens.

Vorbind la un eveniment neguvernamental al Comitetului pentru Republică, Seymour Hersh a declarat că știe mai multe despre sabotajul Nord Stream și că nu a dezvăluit încă totul. „Nu o spun public, nu o spun nimănui”, a spus el, comentând sursele investigației sale. Cu toate acestea, el a precizat că nu crede că în spatele sabotajului s-ar afla „disidenții ucraineni”. El a explicat că această versiune nu rezistă criticilor, deoarece activiștii amatori nu ar fi putut să o execute. „A fost numai el”, a spus el, arătând spre președintele american Joe Biden.

Americanii ar putea fi nevoiți să intervină în război

După cum relatează Sputnik, Hersh a menționat la reuniunea organizației non-guvernamentale americane „Comitetul pentru Republică” că pentru SUA situația din Ucraina s-ar putea desfășura după scenariul campaniei din Vietnam, deoarece, în pofida livrărilor de arme, forțele regimului de la Kiev ar putea să nu reziste, iar americanii s-ar putea implica în mod direct.

„Ei îmi spun că jocul va fi așa: ‘acesta este NATO, noi susținem NATO în operațiuni ofensive împotriva rușilor’, ceea ce nu va păcăli lumea, nu ne va păcăli nici pe noi… Noi suntem cei care suntem în război cu rușii. Dar de ce să facem asta?”, a întrebat jurnalistul.

Hersh a amintit și experiența bătăliei de la Stalingrad, când armata sovietică a reușit să întoarcă cursul bătăliei. „Chiar vrem să ne încurcăm cu tipii ăștia? Eu nu cred. Nu suntem pregătiți”, a precizat el. Hersh crede că americanii probabil că se amăgesc singuri în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. În același timp, el a subliniat că Rusia nu și-a folosit încă „forțele principale” în Ucraina, relatează Sputnik.

La 8 februarie, Seymour Hersh, jurnalist american specializat în reportaje de investigație, a afirmat într-un articol, citând o sursă, că dispozitive explozive au fost amplasate sub conductele de gaz rusești în iunie 2022, sub acoperirea exercițiului Baltops, de către scafandri ai marinei americane cu ajutorul unor experți norvegieni. Potrivit lui Hersh, decizia de a efectua operațiunea a fost luată de președintele american Joe Biden după nouă luni de discuții în administrația americană cu un cerc restrâns de persoane din interior.

Ca răspuns la o solicitare a publicației TASS, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a catalogat versiunea prezentată de Hersh drept „complet falsă și o ficțiune completă”.

Americanii dau vina pe ucraineni pentru exploziile gazoductelor

New York Times a relatat săptămâna trecută, citând oficiali americani, că cele mai recente date ale serviciilor de informații sugerează că un grup pro-ucrainean ar fi putut fi în spatele sabotajului la conducte. Guvernul SUA nu era la curent cu operațiunea, se arată în raport. Ziarul german Die Zeit a publicat un raport în care se spune că anchetatorii germani au identificat nava folosită de sabotori. Compania care a închiriat-o ar fi fost deținută de cetățeni ucraineni și ar fi fost înregistrată în Polonia.

După cum a declarat marți, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, președintele rus Vladimir Putin, versiunea prezentată de New York Times este „un nonsens total”. Liderul rus a subliniat că „astfel de explozii, de o asemenea putere și de o asemenea profunzime, nu pot fi efectuate decât de experți cu sprijinul unui stat care dispune de asemenea capacități”. Când a fost întrebat dacă țările occidentale sunt capabile să facă acest lucru, el a spus: „Bineînțeles!”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.