Infofinanciar > Lumea la zi > Din Germania se trage un semnal de alarmă! Cum ar putea porni un conflict în Europa
Lumea la zi

Din Germania se trage un semnal de alarmă! Cum ar putea porni un conflict în Europa

germania armată (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Ministrul german al apărării a avertizat că „ar putea exista o amenințare de război în Europa”. Asta în timp ce a apărat răspunsul administrației sale la amenințările emergente. Inclusiv la agresiunea rusă și iraniană. Boris Pistorius, membru al Partidului Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz, a declarat că națiuni precum Germania vor trebui să își sporească capacitatea forțelor armate.

Asta pentru a menține pacea în regiune și că trebuie să își schimbe mentalitatea. Pentru a deveni una în care războiul este posibil. Ministrul german al Apărării a avertizat că „ar putea exista o amenințare de război în Europa”. În timp ce a apărat răspunsul administrației sale la amenințările emergente. Inclusiv la agresiunea rusă și iraniană.

Invazia rusă în Ucraina i-a șocat pe mulți din Europa. De atunci, unele națiuni europene și-au mărit bugetele de apărare. În timp ce NATO și-a consolidat forțele desfășurate de-a lungul flancului estic al Europei, la granița cu Rusia. La scurt timp după invazia Moscovei, Scholz a anunțat o creștere de 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare ale Germaniei.

Din Germania se trage un semnal de alarmă

Referindu-se la modificarea cheltuielilor pentru apărare introdusă în urma invaziei din Ucraina, el a adăugat: „Nu poți compensa acest lucru în 19 luni. Nici prin producție, nici prin achiziții, nici prin altceva. Standardul nostru pentru îmbunătățirea apărării trebuie să fie cât mai rapid și mai energic posibil”.

„Trebuie să ne obișnuim cu ideea că ar putea exista o amenințare de război în Europa”, a spus Pistorius. „Și asta înseamnă că trebuie să devenim pregătiți pentru război,. Trebuie să fim defensivi și să pregătim Bundeswehr-ul și societatea pentru acest lucru”. Nu este clar dacă el se referea la o amenințare din partea Rusiei sau din altă parte. Newsweek a contactat luni Ministerul german al Apărării prin e-mail pentru comentarii.

În iulie, cabinetul german a aprobat un proiect de buget care ar fi crescut cheltuielile pentru apărare până la ținta de 2% din PIB stabilită de NATO pentru națiunile membre. În luna următoare, Reuters a raportat că de atunci s-a renunțat la acest obiectiv în favoarea unei medii de 2 la sută pe cinci ani.

Cum ar putea porni un conflict în Europa

Întrebat despre îngrijorarea că Germania, care a suferit de o inflație ridicată în urma pandemiei, nu se adaptează suficient de repede la amenințarea războiului, Pistorius a spus: „Tot ceea ce a fost dat peste cap în 30 de ani nu poate fi recuperat în 19 luni”.

El a adăugat însă că, până la sfârșitul anului, guvernul ar fi angajat deja peste două treimi din „fondul special” de 100 de miliarde de euro pentru contracte militare. Pistorius a avertizat că „problema este că aceste contracte nu asigură încă în mod direct producția și livrarea. Acest lucru necesită din nou timp”.

Germania s-a confruntat cu critici pentru reacția sa lentă la invazia rusă și pentru că a refuzat să împrumute Ucrainei unele dintre tancurile sale Leopard. În timp ce Kievul aștepta o comandă de tancuri recondiționate. După ce alți aliați și-au oferit propriile tancuri, a fost de acord să trimită 18 tancuri Leopard mai noi, scrie Newsweek.