Info

Germania investește în România! Peste 750.000 de euro pentru învățământul românesc

scoala, clasa gloala, sursa foto Japan Forward
sursa foto Japan Forward

Peste 900 de profesori și educatori vor primi bonusuri pentru a asigura o pregătire de înaltă calitate în limba germană, în cadrul unei finanțări de 753.260 de euro acordate de Germania pentru promovarea acestei limbi la nivel de limbă maternă în școlile publice și în alte unități de învățământ din România.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Germaniei, finanțarea are ca scop și reducerea deficitului de cadre didactice calificate și sprijinirea echipelor de autori care scriu sau actualizează manuale moderne pentru învățământul în limba germană maternă din România. Prin furnizarea de cursuri de formare continuă pentru profesorii de limba germană și de manuale moderne de limba germană, proiectul își propune să le permită elevilor români să continue să învețe limba germană la un nivel nativ și în viitor. În plus, tinerii care vorbesc această limbă vor fi motivați să urmeze o carieră didactică.

Ambasadorul Peer Gebauer spune că, în cadrul acestui proiect, peste 23.500 de copii și elevi vor beneficia de educație în limba germană. Proiectul este implementat de Fundația Saxonia în județul Brașov. Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer și directorul general al fundației, Klaus-Harald Sifft, au semnat vineri, la Ambasada Germaniei la București, contractul de finanțare în valoare de 753.260 de euro. Sifft spune că școlile de stat în care se predă limba germană ca limbă maternă sunt vitale pentru minoritatea săsească, dar sunt la mare căutare și în rândul populației vorbitoare de limbă română. Proiectul „Sprijinirea cadrelor didactice pentru învățământul în limba germană în România” este promovat de Ambasada Germaniei din 2015.

Generația următoare

„Mă bucur foarte mult că putem sprijini în continuare învățământul în limba germană în România și în acest an aniversar, în care sărbătorim 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno – german. Din multe puncte de vedere, acesta este un proiect important pentru promovarea limbii germane, pentru minoritatea germană și pentru înțelegerea reciprocă. Peste 23.500 de copii și elevi vor beneficia astfel de învățământ în limba germană. Prin acest proiect, investim în următoarea generație de profesori vorbitori de limbă germană și dorim să contracarăm migrația acestora către alte profesii. Prin măsuri suplimentare de formare profesională și manuale moderne, în România se poate oferi o educație în limba germană de înaltă calitate pedagogică”, a declarat diplomatul german, citat în comunicat.

„Acest proiect finanţat de statul german este deosebit de important pentru menţinerea învăţământului în limba germană din România. Le arată profesorilor că predarea în limba germană este apreciată şi că munca lor suplimentară este recunoscută. Şcolile de stat în care se predă limba germană ca limbă maternă sunt vitale pentru minoritatea noastră şi sunt la mare căutare, inclusiv în rândul populaţiei vorbitoare de limbă română. Aceşti elevi sunt, până la urmă, cei care vor beneficia de pe urma proiectului de susţinere financiară a profesorilor vorbitori de limba germană, vorbim astfel despre o investiţie în generaţia următoare”, a arătat Harald Sifft, potrivit aceluiaşi comunicat, conform Digi24.