Infofinanciar > Lumea la zi > Germania face în continuare tranzacţii cu gaze ruseşti. Poate primi penalităţi de 10 miliarde de euro
Lumea la zi

Germania face în continuare tranzacţii cu gaze ruseşti. Poate primi penalităţi de 10 miliarde de euro

Gaz Rusesc Sursa foto Observator
Foto: facebook.com

O companie deţinută de statul german continuă să livreze gaze naturale lichefiate ruseşti spre India. În condiţiile în care anularea contractului ar putea să îi coste pe contribuabili mai multe miliarde de euro, informează Bloomberg.

Tranzacţii cu gaze ruseşti

Firma SEFE, fosta divizie a grupului rus Gazprom naţionalizată anul trecut de Guvernul german, continuă să lucreze. Ea îşi îndeplinește atribuţiile care îi revin în cadrul unui contract pe 20 de ani, semnat în 2018, privind livrarea de gaze naturale lichefiate ruseşti de la facilitatea Yamal.

Tot firma SEFE are un contract separat pentru a a aproviziona cu gaze lichefiate compania GAIL Ltd controlată de Delhi. Bloomberg subliniază faptul că aceste livrări de gaze naturale lichefiate ruseşti nu sunt vizate de sancţiunile internaţionale.

În cazul în care firma SEFE ar decide să încalce contractul semnat în 2018, asta ar costa Berlinul cel puţin 10 miliarde de euro sub formă de daune şi penalităţi. Adică o sumă mai mare decât cea plătită de Guvernul german pentru naţionalizarea companiei, susţin sursele.

Obligată să plătească

Prevederile contractului stipulează că firma germană este obligată să plătească pentru gazele ruseşti, indiferent dacă le transportă sau nu. Dacă SEFE ar decide să nu transporte gazele ruseşti, Moscova ar putea vinde marfa în altă parte şi să solicite în continuare SEFE să plătească sumele datorate, ceea ce nu ar face decât să majoreze profitul Rusiei, explică Bloomberg.