Infofinanciar > Lumea la zi > Germania dorește să încheie un acord de cooperare cu Nigeria. Olaf Scholz, în vizită în Africa
Lumea la zi

Germania dorește să încheie un acord de cooperare cu Nigeria. Olaf Scholz, în vizită în Africa

Germania, o putere la zi; foto: fiverr.com
Sursa foto: arhiva companiei

Cancelarul din Germania, Olaf Scholz, se află în prezent într-un turneu în Africa. Acesta speră să încheie un acord cu Nigeria, posibil furnizor de gaze naturale. Scholz se află în prezent la a treia sa vizită în Africa de la preluarea mandatului. O frecvență neobișnuit de mare pentru un cancelar german. Și, la fel ca și în timpul călătoriilor anterioare, energia și materiile prime ocupă un loc important pe ordinea de zi.

„Nigeria are cea mai mare ofertă de gaz din Africa”, a declarat Scholz pentru portalul media nigerian The Punch înainte de sosirea sa. „Companiile germane sunt interesate de livrările de gaz din Nigeria și așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu companiile de gaz nigerian”, a adăugat el.

Cooperare între Germania și Nigeria

Dorința pentru gaz, exprimată mult mai fără jenă decât în timpul călătoriei lui Scholz în Senegal în mai 2022, a funcționat bine în relația cu gazdele.

„Cancelarul și cu mine am avut o discuție foarte intensă pe această temă. Suntem gata să promovăm investițiile în gazoducte”, a declarat duminică președintele Bola Ahmed Tinubu, după cum a relatat WiWo.

Țara este al doilea cel mai mare partener comercial al Germaniei în Africa Subsahariană, cu un volum de 150 de milioane de euro în 2021. În principal, țara exportă petrol în Europa. Construcția pentru extinderea infrastructurii GNL din Nigeria este deja în curs de desfășurare. Programată să se încheie la sfârșitul anului 2024, țara dorește să exporte încă 10 miliarde de metri cubi (bcm) în plus pe an. Puțin mai puțin de o cincime din capacitatea anuală a Nord Stream 1.

Mesajul lui Scholz

În 2022, Scholz a fost aspru criticat pentru că a îndemnat Senegalul să producă mai mult gaz pentru piețele mondiale. În special, criticii săi au citat scenarii care susțineau că o producție suplimentară de gaze naturale ar fi incompatibilă cu obiectivele climatice globale.

De data aceasta, alte rapoarte ar putea aduce probleme. Agenția Internațională a Energiei a constatat că pe piețele mondiale se adaugă o supraofertă „fără precedent” de volume de GNL. În total, aceasta ar însemna o creștere de 250 de miliarde de metri cubi până în 2030, potrivit raportului său anual de perspectivă.

Între timp, cererea de gaze naturale în Germania tinde încet să scadă. Asta pe măsură ce sursele de energie regenerabile se extind. Iar încălzitoarele pe bază de gaze fosile sunt înlocuite cu alternative mai puțin poluante. Aici se încadrează pompele de căldură. În 2030, Deloitte și Öko-Insitute estimează că cererea va scădea cu o treime față de 2021.

Problemele Nigeriei

Dar, în ceea ce privește Nigeria, alte lucruri au o importanță mai mare. În primul rând, este vorba de restituirea artefactelor nigeriene din epoca colonială, cum ar fi faimoasele bronzuri din Benin.

„S-a ajuns la un nivel în care Germania să restituie totul Nigeriei?”, se întreabă ziarul local. Restituirea bronzurilor a marcat o nouă relație între Nigeria și vechii săi colonizatori, a declarat Scholz, fără a se angaja la alte restituiri. „Acesta este un efort continuu”, a explicat el.

Ziarul local The Punch a subliniat, de asemenea, „procesele dificile și greoaie de obținere a vizelor pentru Germania”, în timp ce Scholz a precizat că „una dintre prioritățile noastre este accelerarea procedurilor de obținere a vizelor”.

„Trebuie să ținem cont de aspectele de securitate”, a adăugat cancelarul, potrivit euractiv.com