Infofinanciar > Lumea la zi > Germania dă înapoi în lupta cu taxa pe gaz
Lumea la zi

Germania dă înapoi în lupta cu taxa pe gaz

germania uniunea europeană (sursă foto: Euractiv)
Sursa foto: Arhiva companiei

Germania a cedat în fața îngrijorărilor vecinilor săi și a amenințării cu acțiuni în justiție din partea UE în legătură cu planul de a percepe taxe mari pentru exporturile de gaze.

Sven Giegold, secretarul de stat pentru climă al Germaniei, a anunțat joi această revenire, dezvăluind că Berlinul „își propune să elimine taxa de depozitare a gazelor la punctele de trecere a frontierei cu țările vecine” până la sfârșitul anului.

Taxa suplimentară ar putea fi scoasă

Măsura de creștere a veniturilor a fost introdusă pentru prima dată în 2022. Pentru a ajuta la acoperirea unei găuri negre de 10 miliarde de euro în bugetul național al Berlinului.

Deficitul a apărut atunci când Germania a cumpărat volume mari de gaze scumpe pentru propriile nevoi interne. În perioada de vârf a crizei energetice, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Ca răspuns, Berlinul a impus o taxă suplimentară la punctele transfrontaliere prin care gazul părăsește țara.

Dar suprataxa de depozitare a gazelor a provocat imediat consternare în rândul statelor membre UE din apropiere, care au nevoie de infrastructura germană pentru a aduce combustibil. În februarie, Republica Cehă, Austria, Ungaria și Slovacia au cerut împreună Berlinului să renunțe la taxă. După ce aceasta a fost majorată de mai multe ori în decurs de două luni.

Măsura subminează piața unică a UE

Aceste țări au declarat că măsura subminează piața unică a UE, care permite libera circulație a mărfurilor în afara granițelor. În plus, au adăugat ele, în mod special, le-a descurajat să renunțe la combustibilul fosil rusesc, deoarece taxa a ridicat prețul alternativelor.

Se pare că UE a împărtășit aceste preocupări și a început să analizeze dacă măsura încalcă normele privind piața unică. La începutul acestui an, Comisia Europeană, organul executiv al UE de la Bruxelles, a informat Germania că măsura ar putea să nu fie legală. Aceasta a anunțat că va acționa Berlinul în instanță dacă acesta nu își schimbă cursul.

„Pentru noi, există motive să considerăm că este o încălcare clară a legislației în materie de concurență și a normelor privind piața unică”. Declarația aparține unui oficial de rang înalt al Comisiei pentru POLITICO în aprilie.

Taxa nu se poate elimina imediat

Cu toate acestea, Germania nu poate elimina imediat taxa, a declarat joi Giegold. Cel mai devreme va putea fi anulată la 1 ianuarie 2025, deoarece „necesită o modificare legală”, a precizat el.

Acest lucru nu i-a împiedicat pe vecinii țării să laude decizia.

Eliminarea taxelor ar „contribui la consolidarea securității energetice a Europei Centrale”. Declarația aparține lui Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

Oficialii germani s-au făcut ecoul acestui sentiment în propriile lor remarci. Ei au susținut că anularea „va reduce semnificativ costurile de tranzit al gazelor prin Germania. Și va sprijini eforturile noastre comune de a permite țărilor vecine să renunțe la gazul rusesc”, a declarat Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică al Germaniei.

Georg Zachmann, economist în domeniul energiei, a susținut că decizia ar fi „bună pentru fluxul liber de energie pe piața internă”. În special în perspectiva încheierii iminente a unui acord care permite gazului rusesc să tranziteze Ucraina către UE, potrivit POLITICO.