Infofinanciar > Lumea la zi > Gazul rusesc ajunge clandestin în U.E! Ce tertipuri folosește Putin
Lumea la zi

Gazul rusesc ajunge clandestin în U.E! Ce tertipuri folosește Putin

puterile vest putin businessinsider.com
puterile vest putin businessinsider.com

Potrivit unui raport al companiei elvețiene de consultanță petrolieră Petro-Logistics, importurile de țiței rusesc făcute de India au crescut vertiginos în acest an. Acest lucru a fost posibil deoarece națiunea premierului Narendra Modi profită de reducerile mari acordate de Moscova la exporturile sale de petrol.

Potrivit raportului, India a cumpărat 583.000 de barili de țiței rusesc pe zi între aprilie și iunie, în creștere de la doar 36.000 de barili pe zi în 2021. În plus, India și-a sporit exporturile de petrol.

Gazul rusesc poate ajunge în U.E. pe filieră indiană

Deși este dificil de precizat cu exactitate cât de mult din petrolul rusesc pe care India îl importă este ulterior folosit pentru export, informațiile din registrele financiare publicate de companiile indiene oferă indicii semnificative cu privire la locul în care  petrolul va ajunge în cele din urmă. Analiștii de la Petro-Logistics au detaliat în raportul lor că: „Am luat procentele de importuri de țiței rusesc și le-am comparat cu exporturile făcute de rafinăriile care le-au importat de la începutul războiului”, potrivit HotNews.ro.

Înainte de „acțiunea militară specială” a lui Vladimir Putin din 24 februarie, Australia și o serie de națiuni europene se numărau printre principalii importatori de petrol rusesc.

După Justin Trudeau, premierul Canadei, care a declarat la 28 februarie că țara sa va interzice achiziționarea de petrol rusesc, au urmat declarațiile lui Boris Johnson și Joe Biden, făcute în aceeași zi (8 martie). Președintele american, Joe Biden a declarat că „victoria va costa” și că „Ucraina nu va fi niciodată un succes pentru Putin”. Tot atunci, Biden a susținut că  SUA interzic categoric importurile de gaze naturale și petrol din Rusia. Potrivit Petro-Logistics, pentru a satisface cererea crescută din timpul verii, SUA a importat benzină în special din India.

„Este foarte dificil să identifici în termeni practici dacă molecule de petrol din Rusia ajung în țările care au impus sancțiuni. Însă datorită naturii fungibile a petrolului, datele pot măcar să ne arate unde își trimit rafinăriile indiene care au țiței rusesc produsele”, se arată în  raportul întocmit de compania elvețiană.

La începutul lunii iunie, Uniunea Europeană a  ajuns la un acord privind importurile de petrol rusesc, iar Ungaria a primit o scutire pentru a încuraja guvernul de la Budapesta să nu-și exercite dreptul de veto.

Fostul premier britanic, Boris Johnson a declarat, de asemenea, că, până la sfârșitul anului, Londra va renunța în totalitate la importurile de petrol rusesc. Cu toate acestea, SUA și Canada sunt producători importanți de petrol, spre deosebire de Uniunea Europeană. În timp ce o parte din petrolul utilizat anual este produs la nivel local, Marea Britanie se bucură de un acces facil la exporturile norvegiene din Marea Nordului.