Infofinanciar > Info > Gaze naturale din România, favoritele Ungariei. S-au înregistrat importuri record
Info

Gaze naturale din România, favoritele Ungariei. S-au înregistrat importuri record

gaze-naturale, sursa foto cancan
Credit imagine: cancan.ro

Gaze naturale din România – se pare că acestea sunt preferatele Ungariei. Datele arată că ungarii au importat peste 2TWh gaze românești în luna iunie.

Îm vreme ce acesta este un record al importurilor, exporturile făcute de Budapesta au atins un minimum istoric. În aceeași lună a anului 2023, s-au exportat doar 84 GWh din Ungaria. Conform unor statistici, 20% dintre gazele românești sunt destinate exportului către țara vecină.

Cum s-a ajuns la exporturi record de gaze naturale din România

Un pas important în sporirea acestor relații comerciale a fost reprezentat de crearea Inelului Solidarității. Acest lucru a avut loc în anul 2021, după cum arăta ziarul Cotidianul:

„În 2021, traseul transportului de gaze în Ungaria s-a schimbat semnificativ față de deceniile anterioare. Ruta tradițională de aprovizionare Ucraina-Ungaria a fost completată cu livrări din Serbia, se arată în cea mai recentă publicație comună a Oficiului pentru Energie și a FGSZ pe această temă. La 1 octombrie, nu au fost contractate gaze rusești din Ucraina, dar importurile din România au crescut semnificativ, iar de la sfârșitul lunii decembrie gazele vin și din Croația”.

Războiul din Ucraina a făcut, de asemenea, să scadă cantitatea de gaze rusești. Asta chiar dacă Ungaria este singura membră UE care nu a încheiat complet relațiile comerciale cu Moscova în privința energiei.

România este de asemenea cunoscută pentru consumul redus de energie, în netă scădere din 2021 până în prezent. Din acest motiv, ea începe să se impună drept exportator. Principala companie care transportă gaze naturale românești către Budapesta este OMV Petrom. Iată ce spune o sursă de pe piața energetică autohtonă:

„Pentru Petrom, acum este mai avantajos să vândă gaze decât să le ardă pentru generarea de electricitate (Petrom deține termocentrala Brazi, pe gaze, dar care este oricum în revizie – n.r.). Este vorba și despre consumul intern , foarte scăzut. Vând la export, n-au ce face. O altă firmă care exportă este MET (MET Romania Energy, deținută de grupul maghiar MOL – n.r.)”.

România ca țară de tranzit

Date fiind situațiile tensionate de la est de țara noastră, România a devenit o țară de tranzit pentru gaze. În special pentru Ungaria, Ucraina și Republica Moldova. Cu cea din urmă, Romgazul autohton a încheiat recent un acord de preluare a conductelor de transport. Astfel, relațiile energetice vor fi înlesnite.

Chiar dacă punctul de trecere de la Ungheni și cel de la Isaccea au înregistrat diminuări, cantitatea de gaze reexportate către Ungaria a rămas constantă. Această informație vine de la platforma de presă Profit.ro.