Infofinanciar > Info > Gaura din bugetul țării. Deficitul a ajuns la un nivel record în primele trei luni ale anului 
Info

Gaura din bugetul țării. Deficitul a ajuns la un nivel record în primele trei luni ale anului 

deficit bugetar (Sursă foto: observatornews.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Probabil că politicienii dau doar vești bune românilor pentru a nu îi speria. Poate de asta, oficialii vorbesc doar despre majorări de pensii, de salarii, da ajutoare, și mai puțin de deficitul bugetar.

Fiind și în plină campanie electorală, cu atât mai puțin oficialii vor vorbi despre gaura de la buget. Mai ales că acest lucru fără îndoială nu le va crește popularitatea.

Deficitul bugetar din România

Și cum mereu există alți vinovați înafară de ei, aleșii mereu găsesc o cauză. Deficitul României se pare că se întâmplă din cauza războiului din Ucraina, investițiile din armată. Aceste argumente sunt date de cei de la conducere.

Totuși, din punct de vedere economic, lucrurile chiar stau tragic pentru România. Doar dacă se analizează datele înregistrate în primele trei luni ale acestui an se observă un nivel record al deficitului bugetar. Valoarea acestuia se ridică la 36 de miliarde de lei. Aceasta este echivalentă cu două procente din Produsul Intern Brut, PIB, din 2024.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,06% din PIB, faţă de deficitul de 22,75 miliarde lei, respectiv 1,42% din PIB, aferent celor trei luni ale anului 2023”, au transmis reprezentații Ministerului Finanțelor.

Conform datelor publicate de Ministerul Apărării Naționale, gaura din buget nu este din cauza investițiilor din acest domeniu. Reprezentanții au transmis faptul că România a cheltuit pentru achiziții de tehnică și armament militar modica sumă de 4,4 miliarde de lei. În baza unui simplu calcul, ar mai fi o valoare de 31,6 miliarde de lei, deficit.

Chiar există o explicație pentru cheltuieli 

Se pare că și pentru acești bani există o explicație. De această dată, ea vine de la Ministerul Finanțelor. Reprezentanții încearcă să facă lumină în acest caz. Astfel, 15 miliarde de lei sunt cheltuielile de capital din România. Mai explicit, cheltuielile de capital de 15 miliarde de lei sunt reprezentate de salariile bugetarilor, bunurile și serviciile publice.

Anul 2024 se pare că a  fost unul mai scump. De ce se spune acest lucru? Valoarea cheltuielilor de capital s-a majorat de trei ori în acest an față de valoarea înregistrată anul trecut în aceeași perioadă, conform antena3.ro.

Banii de la bugetul statului se cheltuie, dar cine știe pe ce. porbabil fac întrecere: „cine cheltuie cei mai mulți bani, câștigă”. Ce? Antipatia și mai mare din partea românilor.

Anul 2024 este un an extrem de important din pucnt de vedere politic. Acesta este anul în acre în România vor avea lor patru rânduri de alegeri. Există posibilitatea ca în acest an cheltuielile să fie și mai mari.