Infofinanciar > Lumea la zi > Gata cu greva de la Hollywood. Ce conține noul contract de muncă al scenariștilor
Lumea la zi

Gata cu greva de la Hollywood. Ce conține noul contract de muncă al scenariștilor

Greva de la Hollywood Sursa foto Aleph News
Sursa foto Arhiva companiei

Sindicatul scenariștilor de la Hollywood a declarat că membrii săi pot începe să se întoarcă la lucru. Astfel, a pus capăt unei greve de cinci luni care a dus la oprirea completă a producției în industria de divertisment din Statele Unite. Greva s-a încheiat oficial miercuri, imediat după miezul nopții (07:01 GMT), a anunțat Writers Guild of America (WGA). Scriitorilor s-au putut întoarce la lucru.

Cu toate acestea, cei 11.500 de membri ai sindicatului mai trebuie să voteze asupra unui acord încheiat între conducerea lor și directorii de producție. Acest vot urmează să aibă loc între 2 și 9 octombrie.

Ce au obținut scenariștii de la Hollywood?

Cu toate acestea, acordul preliminar a arătat în mare parte câștiguri majore pentru scriitori. Au căutat angajamente pentru a răspunde unei industrii care a fost transformată de platformele de streaming și care se confruntă cu perspectiva unor noi perturbări pe fondul creșterii inteligenței artificiale (AI).

Comediantul Adam Conover a devenit o figură marcantă a grevei. El a salutat acordul ca pe o victorie. „Am câștigat”, a scris el marți pe rețelele de socializare.

David Slack este membru al consiliului de administrație al sindicatului și scenarist de televiziune. El a adăugat că acordul anunță „o nouă eră pentru scriitori – și pentru forța de muncă din industria noastră”.

Ce este în afacere?

Acordul pe trei ani cu studiourile, producătorii și serviciile de streaming conținea câștiguri semnificative pentru scenariști în mai multe domenii cheie, inclusiv în ceea ce privește remunerația, durata de angajare, mărimea personalului și controlul AI. Sindicatul scenariștilor a făcut presiuni pentru creșteri minime ale salariilor și ale viitoarelor câștiguri reziduale din emisiuni încă de la începutul grevei. Aceasta a început oficial la 2 mai. Inițial, a fost respinsă de directorii studiourilor ca fiind nerealistă și bazată pe premise false.

Dar sindicatul a declarat că a primit plângeri pe scară largă cu privire la natura ad-hoc a industriei de divertisment. Acest lucru i-a lăsat pe mulți scenariști să se zbată între două spectacole, fără prea multe venituri reziduale pe care să se bazeze.

Conform noului acord, scenariștii de la Hollywood vor primi o creștere între 3,5 și 5 procente atât la salariu, cât și la veniturile reziduale.

Breasla a negociat o nouă structură de plată a drepturilor reziduale bazată pe popularitatea emisiunilor de streaming. Scriitorii vor primi bonusuri pentru că au făcut parte din cele mai populare emisiuni de pe Netflix, HBO Max și alte servicii, o propunere pe care studiourile au respins-o inițial.

Cum rămâne cu IA?

Acordul încearcă, de asemenea, să abordeze modalitățile în care AI ar putea transforma peisajul divertismentului. Există temeri că tehnologia ar putea fi folosită pentru a înlocui diverse roluri creative deținute de scriitori. Din nou, scriitorilor li s-au îndeplinit în mare parte cererile. Conform acordului, scenariile brute, generate de inteligența artificială, nu vor fi considerate „material literar”. Aceasta înseamnă că scriitorii nu vor concura cu AI pentru credite.

Acordul interzice ca poveștile generate de AI să fie considerate material „sursă”. Acesta este termenul contractual pentru romanele, jocurile video sau alte lucrări pe care scriitorii le pot adapta în scenarii.

Companiilor nu li se interzice să folosească AI pentru a genera conținut, conform acordului. Scriitorii au dreptul de a intenta un proces dacă munca lor este folosită pentru a „antrena” AI să producă materiale similare. Companiilor li se va interzice să le ceară scriitorilor să folosească AI. Totuși, scriitorii pot folosi tehnologia în munca lor dacă se convin condițiile cu angajatorul lor.

Cine se întoarce la muncă?

Noul acord deschide calea pentru ca populare talk-show-uri de noapte din SUA să revină la televiziune. Aceste emisiuni se bazează în mare măsură pe scenariști. Ele sunt adesea difuzate în direct sau la scurt timp după producție. Emisiunile au fost printre primele afectate de grevă. La începutul zilei de miercuri, prezentatorul Bill Maher a anunțat că emisiunea sa va fi din nou difuzată începând de vineri.

„Scriitorii mei și ‘Real Time’ s-au întors! Ne vedem vineri seară!”, a postat el pe rețelele de socializare.

Emisiunile „The Tonight Show Starring Jimmy Fallon” și „Late Night with Seth Meyers” de pe NBC; „Jimmy Kimmel Live” de pe ABC și „The Late Show With Stephen Colbert” de pe CBS au fost închise la începutul grevei și urmau să fie reluate în următoarele săptămâni.

Cu toate acestea, era de așteptat ca emisiunile cu scenarii să dureze mai mult timp pentru a reveni. Actorii sunt încă în grevă și nu au încă negocieri la orizont.

De ce sunt încă în grevă actorii?

Sindicatul actorilor (Screen Actors Guild – SAG) nu a anulat greva în curs de desfășurare a celor 160.000 de membri ai săi. Printre aceștia se numără actori de televiziune, cascadori și alți profesioniști din domeniul media. Observatorii au spus că progresul sindicatului scriitorilor va stimula negocieri rapide. Se așteaptă ca o rezoluție să dureze cel puțin o lună.

Membrii SAG au depus cereri similare cu cele ale scriitorilor de la Hollywood, inclusiv salarii mai mari, o mai bună plată reziduală și protecție împotriva AI. Unii au susținut că greva scenariștilor de la Hollywood ar putea fi un model pentru alte industrii în care IA va avea un efect transformator.

După cum a remarcat în iulie Yvonne Abraham, editorialistă la The Boston Globe, mai mulți economiști au susținut că este foarte probabil ca IA să îi dezrădăcineze pe lucrătorii cel mai prost plătiți, crescând la rândul său inegalitatea socială.

Între timp, în condițiile în care SUA se confruntă cu o penurie continuă de lucrători, angajații ar putea trece la creșterea pârghiilor de negociere, conform aljazeera.com.

„De aceea, chiar dacă nu sunteți o persoană care se ocupă de televiziune, protestele actorilor și scriitorilor de la Hollywood sunt relevante pentru viața și viitorul dumneavoastră: Dacă ei pot ține în frâu efectele devastatoare ale IA, ar putea exista o speranță pentru noi toți ceilalți”, a scris Abraham.