Infofinanciar > Lumea la zi > Se interzice importul de diamante din Rusia? Ce declară țările din G7
Lumea la zi

Se interzice importul de diamante din Rusia? Ce declară țările din G7

diamante sursa foto Mediafax
sursa foto Mediafax

Țările din G7, precum și cele din Uniunea Europeană, intenționează să interzică complet importul de diamante din Federația Rusă, a relatat luni New York Times.

Anul trecut, SUA au impus o interdicție asupra importului de diamante brute din Rusia, precum și a diamantelor tăiate în Rusia. Cu toate acestea, notează ziarul, o astfel de interdicție parțială a lăsat loc pentru eludarea restricțiilor. Uniunea Europeană nu a impus sancțiuni privind diamantele din cauza rezistenței Belgiei. În a cărei economie comerțul cu pietre prețioase joacă un rol important. Noile sancțiuni sugerează că pietrele prețioase extrase din Rusia, dar tăiate în alte țări, vor intra, de asemenea, sub incidența interdicției.

Acum, rezistența țărilor care se opun restricțiilor la importul de diamante rusești a fost depășită. Așa cum era de așteptat, noile sancțiuni vor fi anunțate în septembrie, iar acestea vor intra în vigoare în ianuarie 2024, adică abia după încheierea sărbătorilor de Anul Nou.

G7, cei mai mari cumpărători

The New York Times notează că țările G7 sunt cei mai mari cumpărători de diamante din lume, reprezentând aproximativ 70% din consum.

Rusia concurează cu Botswana pentru titlul de cea mai importantă sursă mondială de diamante. De la debutul invaziei ruseşti din Ucraina, mulţi retaileri occidentali de bijuterii au ocolit diamantele ruseşti, în special după ce autorităţile americane au sancţionat grupul rus Alrosa.

Specificul industriei diamantelor face dificilă urmărirea pietrelor preţioase. Plicurile cu pietre preţioase se amestecă deseori la casele de trading şi certificatul original este înlocuit de o documentaţie mixtă, care face practic imposibilă urmărirea locului în care diamantele ruseşti sunt până la urmă vândute, scrie Bloomberg.

Noul sistem va combina verificările fizice prin deschiderea coletelor. În plus, se dorește verificarea greutăţii şi valorii cu date obligatorii privind trasabilitatea pentru cei care produc şi tranzacţionează diamante, a spus oficialul belgian. De exemplu, o firmă din India care se ocupă cu lustruirea va trebui să facă distincţia între diamantele produse în Rusia şi cele din alte părţi în procesul de lustruire. Conform planului, diamantele de origine mixtă nu vor mai fi permise pe piaţa G7.

Elementul indirect al interdicţiei este o încercare de a restricţiona această reorientare prin urmărirea diamantelor ruseşti peste hotare. Belgia nu este ţară membră a G7, dar anterior a spus că va sprijini un embargou, dacă G7 vor găsi un mecanism eficient.