Infofinanciar > Lumea la zi > Funeraliile lui Jiang Zemin: Cenușa fostului lider chinez a fost împrăștiată în râul Yangtze
Lumea la zi

Funeraliile lui Jiang Zemin: Cenușa fostului lider chinez a fost împrăștiată în râul Yangtze

Funeraliile lui Jiang Zemin: Cenușa fostului lider chinez a fost împrăștiată în râul Yangtze
sursa foto finacial times

Fostul lider chinez, Jiang Zemin, a fost purtat pe ultimul drum de către autoritățile statului, într-o ceremonie specială de comemorare. Cenușa regretatului lider a fost împrăștiată duminică în mare, la gura de vărsare a râului Yangtze, a anunțat agenția de presă de stat Xinhua.

Un avion special care a transportat cenușa a survolat și a zburat încet deasupra capitalei Beijing duminică dimineața, luându-și rămas bun de la locul unde s-a dedicat cauzei Partidului Comunist și a țării, a precizat agenția.

Jiang Zemin a condus țara timp de un deceniu de creștere economică rapidă după represiunea din Tiananmen din 1989. Acesta a decedat pe 30 noiembrie, la vârsta de 96 de ani. Trupul neînsuflețit al fostului lider a fost incinerat la Beijing, pe 5 decembrie.

Procesiunea lui Jiang Zemin

După ce a ajuns în Shanghai, cenușa a fost dusă cu un dric la portul militar Wusong. Apoi, rudele lui Jiang au escortat cenușa la bordul vasului Yangzhou, o navă de război a Armatei Populare Chineze de Eliberare, care a fost botezată după orașul natal al lui Jiang, Yangzhou, potrivit Xinhua, citată de Reuters.

La gura de vărsare a râului Yangtze, văduva lui Jiang, Wang Yeping, și alte rude, precum și Cai Qi, un membru de rang înalt al Partidului Comunist, au împrăștiat încet cenușa lui Jiang și petale de flori colorate în râu și în mare, în conformitate cu dorințele liderului transmise din timpul vieții, se arată în comunicat.

„Tovarășul Jiang Zemin și-a dedicat viața fără rezerve patriei și poporului”, a precizat Xinhua.

Marți, la o ceremonie de comemorare a lui Jiang, președintele Xi Jinping i-a adus un omagiu fostului lider pentru că a asigurat supraviețuirea Partidului Comunist în fața „furtunilor politice” și l-a reformat pentru a injecta o nouă vitalitate și a moderniza economia țării.

Luând cuvântul la  ceremonia de stat pentru comemorare a lui Jiang în Marea Sală a Poporului din Beijing,  Xi a declarat că dl Jiang a preluat conducerea într-un moment în care partidul, armata și țara se aflau „într-un moment grav de presiune externă și dificultăți interne”, referindu-se la protestele pro-democrație din 1989 din Piața Tiananmen și din jurul acesteia.

„La sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, au avut loc grave furtuni politice în țară și în străinătate, iar socialismul mondial a cunoscut complicații severe. Unele țări occidentale au impus așa-numitele ‘sancțiuni’ împotriva Chinei”, a declarat dl Xi în fața unei audiențe din care făceau parte conducerea de vârf a Chinei și succesorul direct al lui Jiang, Hu Jintao.

Xi Jinping l-a comemorat pe fostul lider

Jiang a făcut un pas înainte pentru a impulsiona reforma și deschiderea, a consolidat legăturile partidului cu poporul, s-a angajat în „lupte diplomatice” și a susținut independența, demnitatea, securitatea și stabilitatea Chinei, a adăugat Xi, potrivit AFR.

„A avut curajul extraordinar de a lua decizii îndrăznețe și marele curaj de a realiza inovații teoretice în momente critice”.

Moartea lui Jiang a survenit într-un moment tumultuos în China, unde autoritățile se confruntă cu un val de proteste răspândite printre locuitorii sătui de restricțiile drastice impuse de COVID-19, după trei ani de pandemie.

Xi, descriind moartea lui Jiang ca pe o pierdere inegalabilă, a declarat că țara trebuie să transforme durerea în putere și să folosească moștenirea sa pentru a scrie un nou capitol în dezvoltarea partidului.

„Nu credeți în rău, nu vă temeți nici de fantome, nici de presiuni și faceți tot posibilul pentru a depăși tot felul de dificultăți și provocări pe drumul spre viitor”, i-a îndemnat președintele chinez pe cei prezenți la ceremonie.

Mai mulți lideri mondiali au transmit condoleanțe la moartea lui Zemin, printre care președintele sirian Bashar al-Assad, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, președintele Bulgariei, Rumen Radev și premierul indian, Narendra Modi.