Info

Fumătorii vor scoate mai mulți bani din buzunar! Țigările s-au scumpit chiar și cu un leu

Țigări, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Ţigările, la fel ca majoritatea produselor în ultima perioadă, au suferit creșteri de prețuri din cauza inflației, dar și a contextului socio-economic actual, a cărui finalitate este imprevizibil. Astfel, pachetele de țigarete ale firmelor premium se vor scumpi cu un leu, ajungând să coste chiar și 25 de lei. În privința țigărilor produse de firme mai puțin cunoscute, acestea vor suferi o scumpire de doar 50 de bani.

Conform Antenei 3, în zilele următoare, specialiștii sunt de părere că vor exista creșteri de prețuri și din partea celorlalţi distribuitori de ţigări.

Ce a contribuit la această creștere

Autoritățile din țara noastră au adus anul acesta mai multe modificări Codului Fiscal prin Ordonanța nr. 16/2022 din 15 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale. Una dintre noile măsuri, care a intrat în aplicare din data de 1 august 2022, prevede majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice. În urma acestei decizii, românii vor trebui să plătească mai mult dacă vor să-și achiziționeze un pachet de țigări sau un litru de alcool.

Giula Leferman, director executiv al Asociației Berarii României, a susținut, într-o intervenție la postul de radio Europa FM, că scumpirea berii se va resimți abia la sfârșitul lunii septembrie sau chiar în luna octombrie. „(În cazul berii – n.r.) Din punct de vedere al activității economice va mai dura până când această creștere de taxe va fi parțial sau total transferată și în prețul produsului. Este rezonal să ne așteptăm, fie vorba de o taxă de consum, ca o majorare a taxei să se regăsească în majorarea prețului, așa cum se întâmplă și în celelalte sectoare, ea nu se poate întâmpla peste noapte. Aceste majorări de taxe ar fi trebuit în mod rezonabil de la 1 ianuarie și nicidecum de la 1 august, a fost o decizie neașteptată.”

Ce scrie în Ordonanța de urgență

La articolul 342, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Prin excepţie de la alin. (1) pentru ţigarete, tutun fin tăiat, destinat rulării în ţigarete, ţigări şi ţigări de foi şi alte tutunuri de fumat, nivelul accizelor se aplică de la data de 1 aprilie a fiecărui an şi este cel prevăzut în anexa nr. 1.”

101. La articolul 343, alineatele (4) – (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(4) Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv;

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

(5) Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu. Această acciză specifică se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 1 martie. În perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv, acciza specifică pentru ţigarete este de 459,386 lei/1.000 ţigarete.

(6) Acciza datorată determinată potrivit alin. (2) nu poate fi mai mică decât nivelul accizei totale prevăzut în anexa nr. 1.”