Infofinanciar > Lumea la zi > Frigul, foamea și bombele nucleare! Mihai Tudose, despre amenințările la care este supusă Europa: „O să murim optimiști!”
Lumea la zi

Frigul, foamea și bombele nucleare! Mihai Tudose, despre amenințările la care este supusă Europa: „O să murim optimiști!”

mihai tudose
sursa foto: cancan.ro

Europarlamentarul Mihai Tudose vine cu un avertidment important! Fostul premier al României scrie într-o postare pe pagina sa de socializare despre situația actuală în care se află continentul și cum reacționează liderii din instituțiile europene la amenințarea crizelor ce se anunță pentru viitorul nu foarte îndepărtat.

„O să murim optimiști!”, își începe fostul premier de la București argumentația. „Vestea bună e că nu scăpăm de speranță. Are grijă Comisia Europeană să ne-o agațe în piept. Vestea proastă e că vom muri un pic. De frig, dacă nu de foame ori de bombe nucleare”. Mihai Tudose continuă și scrie despre confuziile și neînțelegerile din discursul demnitarilor europeni: „Comisia Europeană e pregătită pentru ce-i mai rău, în ceea ce el admite că se anunță a fi o iarnă de criză. De exemplu, zice comisarul sloven, sunt posibile întreruperi de curent electric, pe scară mai mică sau care să afecteze mai multe state membre. Nu-i nimic, va trimite Comisia generatoare electrice, ne asigură dl Lenarcic. Nu ne spune, însă, cu ce vor funcționa aceste generatoare și cam câte gospodării vor avea lumină de la ele”.

Mihai Tudose îl citează pe ministrul italian al Energiei: „Germanii sunt mai îngrijorați de aprovizionarea cu gaz decât de preț, dar pentru celelalte 26 de țări nu este așa”, observând faptul că țările membre Uniunii Europene ar urma astfel să coordoneze măsurile de salvare pentru a evita subminarea pieței unice.

„Scapă cine poate”

„Deci când ziceam, mai deunăzi, că regula iernii va fi, din păcate, <scapă cine poate> eram neamț, fără să o știu”, a adăugat europerlamentarul PSD, care sugerează faptul că scenariul prezentat de UE ar fi ceva departe de realitate: „Să știe în ce ape ne învârtim, dincolo de poveștile frumoase cu europeni generoși și solidari. E idilic, sigur că spre asta tindem, dar până atunci trebuie să ne bazăm pe generatoarele pe care ni le va trimite Comisia Europeană, când ni se va stinge lumina…”.

Mihai Tudose nu uită să menționeze și de întrunirea ce urmează să aibă loc zilele acestea la Praga unde vor veni liderii statelor membre Uniunii Europene și despre ce măsuri vor urma să fie discutate: „Am văzut draftul de concluzii ale Summit-ului. Suntem salvați! Mai ales când Consiliul European invită Comisia să lucreze, de urgență, la următoarele măsuri, în vederea elaborării unei foi de parcurs pentru lunile următoare:

– accelerarea negocierilor cu partenerii noștri pentru a căuta parteneriate reciproc avantajoase, care să ducă la securitatea aprovizionării și la prețuri mai mici de import pentru Uniunea Europeană, în special prin intermediul Platformei Energetice a UE;

– propunerea de soluții viabile pentru reducerea prețurilor, prin plafonarea prețurilor la gaze;

– dezvoltarea unui punct de referință reprezentativ pentru gazul natural lichefiat, care să reflecte mai exact condițiile pieței;

– accelerarea lucrărilor pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare și pentru a limita excesiva volatilitate a prețurilor”.