Infofinanciar > Lumea la zi > Industria fotovoltaicelor se pregătește de criză? Cea mai mare companie din domeniu, concedieri masive
Lumea la zi

Industria fotovoltaicelor se pregătește de criză? Cea mai mare companie din domeniu, concedieri masive

Panouri fotovoltaice (Sursă foto: Zoso)
sursă foto: arhiva companiei

Longi Green Technology Energy Co. din China este cel mai mare producător de panouri fotovoltaice din lume. Reprezentanții companiei ar dori recent să își reducă aproape o treime din forța de muncă. Asta în timp ce se încearcă reducerea costurile într-o industrie care se confruntă cu supracapacitate. De asemenea, și concurența este una acerbă.

Echipa de la Longi plănuiește acum să reducă până la 30% din personal. Anul trecut, în cadrul companiei, forța de muncă a totalizat aproximativ 80.000 de persoane în medie. Asta au declarat pentru Bloomberg mai multe persoane familiare cu situația. Persoanele au cerut să nu fie identificate deoarece planurile nu sunt publice.

Mișcarea semnalează o accelerare a reducerilor de locuri de muncă pe care Longi a început să le facă în noiembrie. De la sfârșitul anului trecut, echipa a început să concedieze mii de persoane care erau în mare parte stagiari în management și angajați în fabrică. Această decizie vine ca o reacție la anii de expansiune accelerată în întreaga industrie globală. Nu este clar câți angajați au fost concediați înainte de această ultimă decizie. Reprezentanții de la Longi nu au răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la reducerile de personal.

Industria fotovoltaicelor și criza de personal

Longi, cu sediul în Xi’an, nu este singura companie într-o astfel de situație. Industria solară din China domină producția la nivel mondial. Dar în ultimele luni, compania a suferit din cauza concedierilor și a suspendării planurilor de investiții. Producătorii au fost forțați să vândă la sau sub costurile de producție.

Asta după ce prețurile pentru panourile solare au scăzut la minime record anul trecut. Rezultatul este că o industrie văzută ca fiind crucială pentru tranziția energetică globală se luptă cu o capacitate excesivă. Are de a face cu consolidarea și cu posibilitatea falimentelor.

Concurența acerbă a forțat, de asemenea, multe companii care produc wafers ar trebui să reducă producția . Wafers reprezintă un precursor al panourilor solare care este cablat în celule și asamblat în module. Longi, unul dintre principalii producători de wafere, a fost nevoit să reducă semnificativ prețurile anul trecut.

Personalul de la Longi a văzut cum eforturile anterioare de reducere a costurilor au eșuat. Inclusiv anularea ceaiului gratuit de după-amiază, reducerea bugetelor pentru călătoriile de afaceri și faptul că li s-a spus să tipărească doar în alb-negru. De asemenea, biroul Longi din Shanghai a încetat să mai ofere cafea gratuită, au spus două dintre persoane.

Pe fondul îngrijorărilor interne tot mai mari legate de pierderea locurilor de muncă de către angajații de rând, compania a dezactivat la sfârșitul anului trecut o funcție internă prin care angajații puteau vedea numărul total de angajați, au spus unele dintre persoane.

Se dau oameni afară

Dincolo de problemele legate de supracapacitate și de concurență, au existat și alte dureri de cap pentru Longi și pentru industrie. Unor producători chinezi li s-au blocat exporturile către SUA din cauza unor presupuse abuzuri de muncă forțată în regiunea chineză Xinjiang.

Iar aceste acuzații Beijingul le-a negat în mod repetat. Longi a văzut că societatea sa mixtă americană din Ohio, pe care a construit-o împreună cu un partener local, s-a confruntat cu presiuni pe măsură ce tensiunile politice dintre Beijing și Washington au crescut.

Pentru Longi, presiunile financiare au făcut ca venitul său net să se prăbușească cu 44%. S-a ajuns până la valoarea de 2,52 miliarde de yuani, echivașentul a 350 milioane de dolari, în al treilea trimestru din 2023.

Președintele companiei, Li Zhenguo, a declarat în octombrie că firma „a făcut o greșeală” prin faptul că nu a fost suficient de „agresivă” în competiția privind prețul cu colegii săi. Și, este posibil, să nu-și atingă ținta anuală de livrări. Acțiunile companiei au scăzut cu aproximativ 70% de la vârful atins în 2021, notează Bloomberg.