Infofinanciar > Lumea la zi > Fostul șef NATO are soluția: „Ucraina ar putea adera la alianță. Dar fără teritoriile ocupate de Rusia!“
Lumea la zi

Fostul șef NATO are soluția: „Ucraina ar putea adera la alianță. Dar fără teritoriile ocupate de Rusia!“

razboi ucraina rusia (Sursă foto: Financial Tomes)
Sursa foto: Arhiva companiei

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susține că Ucraina ar putea să adere la alianţa militară. Dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Rasmussen consideră că această soluție ar transmite un avertisment Moscovei că nu poate împiedica Ucraina să adere la NATO.

Anders Fogh Rasmussen a lucrat alături de Andriy Yermak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi au colaborat înaintea ultimului summit NATO de la Vilnius, care s-a încheiat fără invitația de aderare a Ucrainei.

Liderii de la Kiev au fost profund dezamăgiți când, sub presiunea SUA și a Germaniei, NATO a emis o declarație în care se spunea că Ucrainei i se va oferi o invitație atunci când condițiile o vor permite. Oficialii Alianței au respins efectiv cererea Kievului de a i se da un termen anume. În schimb, a fost înființat un consiliu Ucraina-NATO.

Avantajele aderării Ucrainei

Rasmussen, care a fost secretar general alianței între 2009 și 2014, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi amânată din nou anul viitor. „A venit timpul să facem următorul pas și să lansăm o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană în care Ucraina să se afle în centrul NATO.”, a precizat fostul șef al alianței.

Susținătorii aderării au fost împiedicați de faptul că este imposibil ca o țară aflată în război să devină membru. Principiul autoapărării colectivă prevede că toate statele membre NATO trebuie să vină în apărarea activă a țării aflate în conflict. Aderarea întregii Ucraine ar fi însemnat, de fapt, o notificare adresată Rusiei. Și o declarați că alianța este pe cale să intre în război cu Moscova.

Ori, prin excluderea din NATO a teritoriilor deținute de Rusia, amenințarea unui conflict Rusia-Nato ar fi redusă, susține Rasmussen. Acesta nu consideră că cedarea teritoriului ucrainean Rusiei ar îngheța conflictul. „Credibilitatea absolută a garanțiilor prevăzute ar descuraja Rusia să organizeze atacuri în interiorul teritoriului ucrainean din cadrul NATO. Și astfel ar elibera forțele ucrainene pentru a merge pe linia frontului.”, a precizat Rasmussen.

Există un precedent!

Fostul șef NATO susține că, într-un fel, propunerea este similară cu impunerea unei zone de interdicție aeriană asupra Rusiei. Astfel încât aceasta să nu poată zbura deasupra teritoriului ucrainean sau să trimită rachete.

Rasmussen a declarat că există un precedent, deoarece Germania de Vest s-a alăturat alianței în 1955. Iar articolul 5 a acoperit teritoriul său, dar nu și pe cel al Germaniei de Est.

Fostul șef al alianței consideră că dacă Ucrainei i s-ar oferi statutul de membru, ar acționa ca un bastion împotriva unei Rusii încă agresive. „Trebuie să ne dăm seama că zonele gri sunt zone periculoase. Neutralitatea în sensul vechi al cuvântului nu mai există. Zonele gri devin o tentație de atac pentru Putin.”, a declarat Rasmusen citat de The Guardian,

Rasmusen a mai argumentat că 25 de țări, în plus față de țările din G7, negociază acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina. Acordurile, parte din „Pactul de securitate de la Kiev”, ar putea să acționeze ca o punte spre aderarea la NATO. Pactul include transferuri de arme, schimb de informații îmbunătățit și sprijin pentru industria de apărare a Ucrainei.