Infofinanciar > Info > A fost depus un nou proiect în Parlament! Unele femei ar putea ieși la pensie mai devreme
Info

A fost depus un nou proiect în Parlament! Unele femei ar putea ieși la pensie mai devreme

creste-plafonul-indemnizatie-mame
Sursa foto: arhiva companiei

Într-un proiect care a fost depus la Parlament, mai mulți membri ai instituției propun micșorarea vârstei standard de pensionare a unor femei.

Este vorba despre o reducere de la un an până la trei ani și jumătate pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Ce spune noul proiect

Conform noului proiect de lege, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.

Pentru un copil, vârsta de pensionare se reduce cu un an. Mai apoi, pentru doi copii reducerea vârstei de pensionare crește la 1 an și 6 luni. Pentru trei copii se ajunge la o reducere de doi ani. Pentru patru copii, reducerea va fi de 2 ani și 6 luni. În cazul în care o femeie naște și crește cinci copii, aceasta va beneficia de o reducere a vârstei de trei ani. Iar pentru 6 copii sau mai mulţi, 3 ani şi 6 luni.

„Declinul demografic continuă să se agraveze ca urmare a migraţiei tinerilor şi a inconsistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră”, sunt explicațiile pe care le-au oferit în expunerea de motive inițiatorii.

Populația rezidentă a României

Cei care au semnat noul act normativ declară că rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 arată o populaţie rezidentă a ţării de 19.053.815 persoane. Numărul acestora este mai mic față de ultimul recensământ. Comparativ cu anul 2011, numărul acestora s-a micșorat cu  1.067.800 de persoane.

Potrivit inițiatorilor, legea actuală prevede o facilitate pentru mame. Și anume o reducere a vârstei standard de pensionare în cazul în care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Situația este dificilă

„Din păcate, norma nu este suficient de stimulativă pentru stimularea natalităţii în România pe termen lung”, arată inițiatorii. Ei mai menționează și că, „aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv”.

„Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (…) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. (…)

Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt. Dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, se mai arată în expunerea de motive.

Prima dată, proiectul va intra în dezbaterea Senatului. Pasul următor este dezbaterea acestuia în Camera Deputaților. Cea din urmă este for decizional, conform observatornews.ro