Infofinanciar > Info > Mai mulți bani la pensie! Află cum va fi stabilit stagiul de cotizare și ce perioade se iau în calcul 
Info

Mai mulți bani la pensie! Află cum va fi stabilit stagiul de cotizare și ce perioade se iau în calcul 

Pensii mai generoase pentru seniori!
sursa foto arhiva

Mulți pensionari așteaptă cu nerăbdare luna septembrie. Noua lege a pensiilor vine cu multe promisiuni pentru seniori. Una dintre ele fiind faptul că recalcularea va aduce creșterea veniturilor. Noile prevederi pun accent pe contribuție. În scopul de a stimula menținerea angajaților pe piața muncii. Așadar, stagiul de cotizare este important. Iar măsurile la nivelul pensiei vor duce la creșterea acestuia.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, legea pensiilor va aduce noi reguli pentru calculul veniturilor seniorilor. Așadar, noi perioade vor fi luate în considerare pentru stabilirea pensiei, iar stagiul de cotizare va crește.

Stagiul de cotizare

Potrivit anunțului CNPP, o nouă perioadă va fi un factor important în determinarea stagiului de cotizare. Așadar, de la 1 septembrie, veniturile pensionarilor ar putea fi mult mai mari, având în vedere intrarea în vigoare a legii pensiilor. În procesul de realizare a recalculării pensiei, vor fi luate în calcul și sporurile sau veniturile nepermanente. Singura condiție este ca pentru aceste sporuri să se fi achitat contribuții la asigurările sociale.

„Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul” a explicat șeful CNPP, Daniel Baciu.

Calcul avantajos pentru seniori

Oficialii au promis că nicio pensie nu va scădea. Astfel, va fi luat în calcul cel mai avantajos cuantum pentru seniori. „Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă” a spus șeful CNPP.

Legat de vârsta de pensionare, potrivit oficialilor, aceasta nu va crește. Deoarece este luată în calcul speranța la viață, care în România este destul de scăzută față de alte țări europene. „Speranță de viață în Uniunea Europeană este de undeva la 80 de ani, speranța de viață în România este de aproximativ 75 de ani. Și atunci am considerat că vârsta de pensionare nu poate crește arbitrar, ad-hoc, ci doar dacă speranța de viață se îmbunătățește” a spus ministrul Muncii.

Avantaje pentru părinți la pensie

Noua lege a pensiilor aduce multiple avantaje pentru părinți. Aceștia se vor putea bucura de o creștere a stagiului de cotizare. Mai exact, va fi luată în calcul perioada petrecută în concediu maternal sau paternal.

„Trebuie să subliniez o noutate! Este considerată perioadă contributivă și concediul pentru creștere copil. Fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu creștere copil pentru doi copii, timp de patru ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare de patru ani”, a explicat Ministrul Muncii, conform Daily Business .