Infofinanciar > Lumea la zi > Forțele ucrainene se retrag din fața rușilor în Donețk. 2.000 de civili refuză să părăsească orașul Avdiivka
Lumea la zi

Forțele ucrainene se retrag din fața rușilor în Donețk. 2.000 de civili refuză să părăsească orașul Avdiivka

Razboi-Ucraina sursa foto spotmedia
Sursa foto: spotmedia

Conform informațiilor apărute în prea ucraineană, lucrătorii din serviciile publice au început să fie evacuați din localitatea Avdiivka, iar serviciul de telefonie mobilă din oraș va fi dezactivat. Măsurile survin după de operațiunile de salvare a populației s-au finalizat.

Avdiivka este o localitate din regiunea Donețk, unde continuă operațiunile militare active. Vitali Barabash, președintele Administrației militare a orașului, a anunțat că măsurile de retragere survin după ce s-a finalizat desfășurarea operațiunilor de salvare a populației.

„Este păcat să recunoaștem, dar Avdiivka seamănă din ce în ce mai mult cu o zonă din filmele post-apocaliptice sau cu Marinka, complet distrusă de către ruși. Prin urmare, a fost luată o decizie dificilă de a evacua din Avdiivka restul eroilor noștri – personalul de la Utilități Publice, care a încercat cumva să mențină orașul curat și plin de viață”, a declarat Vitali Barabash, care a mai precizat că le recomandă cu tărie cetățenilor să părăsească Avdiivka.

Președintele Administrației militare a mai precizat că dezactivarea rețelei de telefonie este impusă de măsurile de securitate. „Vom dezactiva serviciul de telefonie mobilă în Avdiivka deoarece, din păcate, experiența noastră sugerează că acesta poate submina securitatea întregului oraș, deoarece unii cetățeni ucraineni raportează informații sensibile rușilor. Nu va exista nicio posibilitate de a încărca telefoanele, deoarece în câteva zile nu va mai fi nimeni care să deservească generatoarele de energie și să repornească turnul de telefonie mobilă”, a mai precizat Barabash.

Situație similară cu cea din Bahmut

La 20 martie, serviciile de informații britanice au raportat că situația din Avdiivka este similară din punct de vedere tactic cu ceea ce se întâmplă în Bahmut. Potrivit serviciilor de informații, trupele ucrainene își continuă apărarea organizată, dar „liniile lor de aprovizionare spre vest sunt din ce în ce mai amenințate din cauza operațiunii rusești de încercuire”.

La 24 martie, Oleksiy Dmitrashkivski, purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare ale frontului Tavria, a declarat că frontul Avdiivka este unul dintre cele mai fierbinți puncte din Ucraina, dar forțele de ocupație rusești de acolo sunt pe cale să se epuizeze, la fel ca pe frontul Bakhmut.

„Inamicul încearcă acum în mod constant să încerce să încerce Avdiivka. Sunt de acord cu colegii mei din Marea Britanie că Avdiivka ar putea deveni al doilea Bahmut în viitorul apropiat. Cu toate acestea, vreau să spun că nu totul este atât de bine cu unitățile rusești care atacă pe acest front”, a declarat Dmitrashkivski.

Potrivit acestuia, inamicul a pierdut aproximativ trei companii pe acest front, atacurile trupelor ruse asupra Avdiivka fiind tipice și previzibile

2.000 de civili au rămas în oraș

În ciuda bombardamentelor constante ale ocupanților, aproape 2.000 de persoane rămân în Avdiivka și refuză să plece. Populația civilă trăiește practic în subsoluri.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, comandantul grupului operativ-strategic de trupe Tavria, a postat pe Telegram următorul mesaj: „Inamicul încearcă acțiuni de asalt în zonele Avdiivka și Marinka. În Avdiivka, rușii bombardează clădirile rezidențiale și vor să treacă prin apărarea noastră pentru a înconjura orașul. Forțele de apărare iar încercările inamicului de a ataca sunt îngreunate”.

Orașul nu mai are electricitate, apă și căldură timp de aproape un an. Potrivit lui Tarnavski, ultima zi în care orașul a avut electricitate a fost 14 mai 2022, conform informațiilor pravda.com.ua.