Info

Ford se prăbușește pe bursă! Acțiunile s-au devalorizat cu 11%

compania ford
SURSĂ FOTO: GDS.RO

Acțiunile Ford Motor Co (F.N) s-au prăbușit marți cu aproximativ 11%, la o zi după ce producătorul auto a anunțat că costurile legate de inflație vor fi cu un miliard de dolari mai mari decât se aștepta în trimestrul curent și că lipsa pieselor a întârziat livrările.

Acțiunile au fost tranzacționate ultima dată la 13,33 dolari și erau pe cale să înregistreze cel mai mare declin de o zi din martie 2020, când piețele globale s-au clătinat din cauza pandemiei de coronavirus.

Inflația a majorat prețurile mai mult decât se preconiza

Rezultatele preliminare ale Ford pentru al treilea trimestru, publicate luni târziu, au făcut ca acțiunile rivalului General Motors Co (GM.N)să scadă cu 4,4%, în timp ce analiștii au spus că ar putea dura mai mult timp pentru ca producătorii auto să își revină din lipsa de cipuri. „Se pare că în întreaga industrie, penuria de cipuri și componente s-ar putea îmbunătăți într-un ritm mai lent decât se anticipa”, a declarat Emmanuel Rosner, analist la Deutsche Bank, potrivit Reuters.

În iulie, Ford a declarat că se așteaptă la o creștere a costurilor cu materiile prime de 4 miliarde de dolari pentru anul în curs. Avertismentul producătorului din Detroit vine la mai puțin de o săptămână după ce compania de livrări FedEx Corp (FDX.N) și-a retras previziunile financiare din cauza încetinirii cererii globale. Problemele legate de inflație ale Ford și cererea slabă a FedEx evidențiază încurcătura în care se află Rezerva Federală înainte de ședința de politică monetară a băncii centrale americane, care va avea loc miercuri.

Autoturisme fără piese

Este de așteptat ca Fed să majoreze ratele cu 75 de puncte de bază în lupta sa împotriva inflației ridicate de zeci de ani. Cu toate acestea, campania sa agresivă de politică monetară a afectat piața bursieră americană în ultimele săptămâni, investitorii fiind îngrijorați că măsurile luate de Fed ar putea afecta economia. Ford a estimat, de asemenea, că va avea în stoc între 40.000 și 45.000 de vehicule lipsite de piese.

Ford, care urmează să prezinte rezultatele celui de-al treilea trimestru pe 26 octombrie, a confirmat prognoza de 2022 de profituri ajustate înainte de dobânzi și impozite de 11,5 miliarde de dolari până la 12,5 miliarde de dolari.

Nu era clar dacă aprovizionarea cu cipuri și piese se va normaliza până la sfârșitul anului, a declarat Rosner de la Deutsche Bank. Acțiunile Ford vor scădea cu 36% în 2022, mult peste scăderea de 19% a S&P 500 (.SPX).