Infofinanciar > Esential > Fondul Proprietatea vrea să listeze Hidroelectrica și la Bursa din Londra
Esential Info

Fondul Proprietatea vrea să listeze Hidroelectrica și la Bursa din Londra

Fondul Proprietatea vrea să listeze Hidroelectrica și la Bursa din Londra
ceenergynews.com

Hidroelectrica se va lista cel mai probabil pe Bursa de Valori București (BVB) în noiembrie anul acesta, valoare acțiunilor scoase la vânzare urmând să fie de cel puțin 9,9 mld. lei (2 mld. euro). Managerul Fondului Proprietatea vrea, însă, mai mult.

Fondul Proprietatea vrea să vândă 15% din Hidroelectrica pe bursă în noiembrie anul acesta, având deja acordul statului român pentru realizarea tranzacției. Fondul deține 20% din Hidroelectrica, în vreme ce statul român controlează restul producătorului de energie.

Și la București, și la Londra

Astfel, reprezentații Fondului Proprietatea vor ca listarea Hidroelectrica să fie făcută nu doar pe Bursa de la București, ci simultan și pe Bursa de la Londra. Johan Meyer, managerul Fondului Proprietatea, spune că listarea duală ar atrage mai mulți investitori, inclusiv anumite fonduri de investiții, care acum nu sunt prezente pe piața românească de capital.

”Dacă privim către specialişti şi către companiile de utilități, către investițiile bazate pe standarde de mediu, societate și guvernanță, aceste companii și acești oameni pot investi oriunde în lumea, nu au nevoie să vină la București, pentru că au destulă lichiditate și o mulțime de oportunități la nivel global”, a declarat Johan Meyer.

O chestiune de prestigiu

”Aceasta este motivul pentru care încercăm atât de insistent să explicăm avantajele de a avea o listare duală. Aceasta lărgește rețeaua și baza potențialilor acționari, introduce lichiditate suplimentară în sistem, crește accesibilitatea și este cu siguranță benefică în stabilirea prețului de vânzare. De aceea sunt convins că nu este numai în interesul Fondului Proprietatea, ci și al României să facă această tranzacție cât mai accesibilă. Şi, în cazul specific al fondurilor de investiții bazate pe criterii de sustenabilitate, a avea această listare pe o piață prestigioasă cum este Londra, alături de București, va mări baza potențialilor investitori într-o asemenea măsură, încât aceste fonduri de investiții nu vor putea ignora listarea Hidroelectrica”, a mai subliniat managerul Fondului Proprietatea.

În varianta optimistă, după listare, Hidroelectrica ar putea ajunge să valoreze pe bursă 112,5 miliarde lei (22,7 mld. euro), în vreme ce un scenariu mai moderat indică o evaluare de 66,3 mld. lei (13,4 mld. Euro).