Infofinanciar > Lumea la zi > Fondatorul FTX a condamnat la 25 de ani de închisoare. Una dintre cele mai mari fraude cu criptomonede
Lumea la zi

Fondatorul FTX a condamnat la 25 de ani de închisoare. Una dintre cele mai mari fraude cu criptomonede

fondatorul FTX -sam-bankman
sursa foto: reuters

La o şedinţă de judecată în Manhattan, judecătorul de district Lewis Kaplan a pronunţat sentinţa împotriva lui Bankman-Fried, după ce a respins declaraţia acestuia că clienţii FTX nu au suferit pierderi şi a constatat că a minţit în timpul mărturiei sale.

Pe 2 noiembrie 2023, un juriu l-a găsit pe Bankman-Fried vinovat pentru şapte acuzaţii de fraudă şi conspiraţie în legătură cu prăbuşirea FTX din 2022. Cazul a fost  catalogat drept una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Statelor Unite.

Judecătorul Kaplan a subliniat lipsa de remuşcare din partea lui Bankman-Fried în momentul pronunţării sentinţei. „Ştia că este greşit. Ştia că este ilegal. Regretă că a pariat foarte rău cu privire la probabilitatea de a fi prins. Dar nu va admite nimic, aşa cum este dreptul lui”, a spus Kaplan înainte de a pronunţa sentinţa.

Bankman-Fried a recunoscut că clienții FTX au suferit și și-a exprimat scuze față de foștii săi colegi de la FTX. Cu toate acestea, el nu a recunoscut comiterea unor infracțiuni. El a afirmat că va face apel împotriva verdictului și a sentinței pronunțate.

Clienții FTX au avut de suferit

După audiere, el a discutat scurt cu avocatul său, Marc Mukasey, înainte de a fi condus afară din sala de judecată. Această decizie a marcat punctul culminant al căderii lui Bankman-Fried de la statutul de antreprenor extrem de bogat și donator politic influent la cel mai mare caz de represiune al autorităților americane împotriva abuzurilor de pe piețele criptomonedelor.

„Minciunile sale deliberate şi continue au demonstrat o nerespectare neplăcută faţă de aşteptările clienţilor şi o lipsă de respect pentru statul de drept”, a declarat Damian Williams, procurorul SUA din Manhattan, într-un comunicat.

Kaplan a dezvăluit că clienții FTX au înregistrat pierderi de 8 miliarde de dolari. Investitorii FTX au suferit pierderi de 1,7 miliarde de dolari. Creditorii fondului de speculații Alameda Research, fondat de Bankman-Fried, au pierdut 1,3 miliarde de dolari.

De asemenea, judecătorul a constatat că Bankman-Fried a făcut declarații false în timpul mărturiei sale, negând cunoașterea faptului că fondul său speculativ a utilizat depozitele clienților de la FTX.

Procurorii federali au solicitat o sentință de închisoare între 40 și 50 de ani. În apărarea sa, Mukasey a pledat pentru o pedeapsă mai mică, de aproximativ 5-1/4 ani, considerând-o adecvată.

Adresându-se judecătorului, Bankman-Fried a spus: „Clienţii au suferit… Nu am vrut deloc să minimizez acest lucru. De asemenea, cred că este ceva care lipsea din ceea ce am spus pe parcursul acestui proces şi îmi pare rău pentru asta.”, potrivit stirileprotv.