Infofinanciar > Info > Firmele ucrainene se mută cu birourile la București! Ce spun specialiștii români despre acest fenomen
Info

Firmele ucrainene se mută cu birourile la București! Ce spun specialiștii români despre acest fenomen

ucraina romania wise.com
sursă foto: wise.com

De la începutul războiului și până în prezent, dar mai ales în ultima jumătate de an, aproximativ, foarte multe firme din Ucraina, care sunt în dezvoltare sau au fost nevoite să se mute, caută spații pentru a-și desfășura activitatea în țara noastră. În ultimele patru luni ale lui 2022, Ucraina s-a aflat permanent între primele 20 state ale cărei firme cu capital de țară și-au îndreptat atenția către București .  

Capitala României devine, astfel, ca un magnet pentru companiile din Ucraina care au de gând să-și mute sediul sau o parte dintre birouri din cauza războiului din prezent, factor ce le face din ce în ce mai dificil modul în care își desfășoară activitatea.

„Am semnat deja două contracte cu Companii din Ucraina care au venit la București. Ne așteptăm ca cel puțin 20 de astfel de companii să vină spre România anul acesta. Piața de birouri din Kiev este una mai mică la o populație de 4 milioane de locuitori, iar chiria acolo este mai mare decât cea de aici, de 26 de dolari mp/lună”, a explicat pentru Ziarul Financiar Iulian Timcu, consultant în cadrul agenției office a C&W Echinox. Acesta este un român din Cernăuți, care s-a mutat în ultimele luni cu biroul la București, după ce inițial locul său de muncă a fost în Kiev.

Astfel, războiul de la graniță, dintre Federația Rusă și Ucraina, ce izbucnit la sfârșitul luni februarie a anului trecut, a făcut ca un număr record de companii cu capital ucrainean să ajungă acum la București.

Investiții ucrainene

Cele mai multe astfel de companii care au venit în capitala României activează în domeniul IT, însă există și alte activități desfășurate acum de ucraineni în București. De exemplu, compania Automagistral-Pivden s-a înscris frecvent la procesul de licitație pentru a câștiga dreptul de a realiza cele trei loturi din autostrada Bacău-Paşcani.

În continuare, DTEK Renewables International este acum partenerul de afaceri ai celor de la Finas Group, din județul Cluj, având dedicația de a continua dezvoltarea pe termen mediu în privința proiectelor regenerabile ce se ridică la valoarea de 150 milioane de euro. Și brandul de ciocolată Roshen, ce aparține acum de compania fostului președinte Petro Poroşenko, a realizat o cifră de afaceri de până 34 milioane de euro în 2021 în România.

Antreprenori ucraineni la București

Anul trecut, în primele 11 luni un număr de 337 de compania cu capital ucrainean s-au înființat în țara noastră, ajungându-se astfel la un număr record. De menționat faptul că, până la acel moment, circa 1.100 de companii cu capital ucrainean erau prezent în România, conform datelor Registrului Comerțului.

„Compania DTEK Renewables a lui Rinat Akhmetov a venit spre România. Sunt compani care vin aici pentru că în Ucraina nu mai merge businessul din cauza războiului. Multe merg spre Polonia deoarece cultural sunt mai apropiate cele două tări și mulți au rude acolo, dar vin și spre România pentru a crește aici și nu temporar. România este piață a Uniuni Europene și ei cred în asta”, a mai spus Iulian Timcu, pentru Ziarul Financiar.