Infofinanciar > Info > OMV nu va plăti taxa de solidaritate la București! Comisia Europeană ne-a lovit sub centură
Info

OMV nu va plăti taxa de solidaritate la București! Comisia Europeană ne-a lovit sub centură

romanialibera.ro
sursa foto romanialibera.ro

OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, transmite Comisia Europeană, potrivit unor surse din media. Răspunsul a venit în urmă cu puțin timp și spune că regulamentul a fost transpus corect.

„Codurile CAEN citate în Ordonanța de Guvern respectă activitățile prevazute în regulament. Al treilea punct pe care îl intrebase Ministerul de Finanețe era despre comercializare produselor finite, dacă poate să fie trecută în cifra de afaceri, însă aici este nevoie de o întalnire cu Guvernul”, mai precizează surse apropiate de dosar.

Taxa de solidaritate aplicata doar OMV, de aprox 1 miliard de euro, este mai mare decat absorbtia efectiva din PNRR de pana acum, spun acest lucru ca sa realizam despre ce sume discutam. Asteptarea OMV sa nu plateasca aceasta taxa se datoreaza strict unei transpuneri defectuase a regulamentului european de catre Ministerul de Finante, care ia in calcul CAEN-uri si nu sectoare de activitate. Acesta este unul din cazurile in care se vede foarte bine in sume pierdute diferenta dintre o transpunere in legislatia natioanala avantajoasa si una defectuasa.

Anaf nu are nici un rol astazi, oricat de mult discutam despre controlul demarat, dar ar fi putut avea daca era implicat real in elaborarea ordonantei, inainte de adoptarea ei.

Ministrul de finante a tratat cu superficialitate aceasta problema, de altfel nici nu a participat la sedinta de guvern in care s-a adoptat ordonanta, in 28 decembrie. Acesta este restant si astazi cu raspunsul daca OMV este obligat sau nu, conform legii in vigoare, sa plateasca taxa pana in iunie. Solutia este una singura: modificarea ordonantei in spiritul regulamentului european, inlocuirea CAEN-urilor cu sectoarele de activitate. Poate si introducerea trading-ului din energie, care dintr-un motiv sau altul lipseste …In aceasta speta concreta, nu Austria ne umileste. Noi o facem, cu sau fara buna stiinta”, este anunțul făcut de Nazare pe Facebook.

Conflictul cu autoritățile

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat recent că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidenţa OUG 186, precizând că nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România cu una desfăşurată de OMV în Austria legat de această contribuţie de solidaritate, scrie Știripesurse.