Infofinanciar > Lumea la zi > Finlanda va închide patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia
Lumea la zi

Finlanda va închide patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia

Finlanda Sursa foto Iasi 4u
sursa foto arhiva companiei

Finlanda va închide sâmbătă patru din cele nouă puncte de trecere a frontierei sale cu Rusia pentru a opri fluxul de solicitanți de azil către această țară nordică, a declarat joi premierul Petteri Orpo.

Norvegia vecină, care are o graniță comună cu Rusia în zona arctică, este de asemenea pregătită să își închidă granița în scurt timp dacă va fi necesar, a declarat ministrul norvegian al justiției, Emilie Enger Mehl.

Președintele finlandez a declarat miercuri că o creștere a numărului de solicitanți de azil care sosesc la granița estică pare a fi o răzbunare rusă pentru cooperarea Finlandei în domeniul apărării cu Statele Unite, afirmație respinsă de Moscova.
Finlanda, o țară din Uniunea Europeană a cărei aderare la alianța NATO în acest an, după decenii de nealiniere, a înfuriat Moscova, împarte cu Rusia o graniță de 1.340 de kilometri, care servește și ca graniță externă a UE.

„Instrumentalizarea migranților de către Rusia este rușinoasă. Susțin pe deplin măsurile luate de Finlanda”, a postat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe rețelele de socializare, mulțumind polițiștilor de frontieră finlandezi „pentru că ne protejează frontierele europene”.
Cele patru puncte de trecere, toate situate în sud-estul Finlandei, sunt în mod normal cele mai aglomerate puncte de călătorie între cele două țări.

„Guvernul a decis astăzi că Finlanda va închide unele puncte de trecere a frontierei estice. Frontiera estică pentru această parte se va închide în noaptea de vineri spre sâmbătă”, a declarat Orpo într-o conferință de presă.

Obligația cerută de Finlanda

Ombudsmanul finlandez pentru nediscriminare, Kristina Stenman, a declarat că Helsinki are în continuare datoria, în conformitate cu tratatele internaționale și cu legislația UE, de a permite solicitanților de azil să depună cereri.
„Dacă o persoană vine la o stație de frontieră și spune că solicită protecție internațională, cererea trebuie să fie primită”, a declarat Stenman pentru Reuters.

Zeci de solicitanți de azil din țări precum Irak, Yemen, Somalia și Siria au sosit în fiecare zi în această săptămână prin Rusia, au declarat polițiștii de frontieră finlandezi, după ce la începutul toamnei au sosit în medie mai puțin de unul pe zi.

Numărul cumulat de sosiri din septembrie până în prezent se ridică la 280 de solicitanți de azil, a declarat joi Autoritatea pentru Poliția de Frontieră.

Solicitanții de azil care sosesc prin Rusia vor putea, începând de sâmbătă, să își depună cererile doar la două puncte de trecere a frontierei nordice, a declarat guvernul.

Aproximativ 3.000 de persoane folosesc zilnic punctele de trecere a frontierei din sud-estul Finlandei. Orpo a declarat că înțelege că închiderile vor îngreuna viața de zi cu zi a persoanelor autorizate să călătorească între Finlanda și Rusia.

Lăsând clar că Finlanda va inversa cursul dacă sosirile de azil se vor încheia, a spus Orpo: „Mesajul nostru este puternic, vrem ca acest fenomen să se încheie pentru a putea continua traficul de frontieră așa cum am făcut-o până acum”.

Peste 1.200 de solicitanți de azil, majoritatea sirieni, au sosit în Norvegia din Rusia în timpul unui aflux brusc în 2015.

„Urmărim îndeaproape situația și este posibil să închidem granița în scurt timp dacă va fi nevoie”, a declarat Mehl pentru agenția NTB new.