Infofinanciar > Lumea la zi > Filipine vrea să se împrietenească cu vecinii! Se discută despre un cod de conduită
Lumea la zi

Filipine vrea să se împrietenească cu vecinii! Se discută despre un cod de conduită

filipine, Sursa foto: Adevarul
sursa foto arhiva companiei

Filipine a abordat vecini precum Malaezia și Vietnam pentru a discuta un cod de conduită separat cu privire la Marea Chinei de Sud, a declarat luni președintele său, citând progresele limitate în vederea încheierii unui pact regional mai larg cu China.

Relațiile dintre cele două au devenit mai tensionate sub conducerea președintelui Ferdinand Marcos Jr, care s-a plâns tot mai mult de comportamentul „agresiv” al Chinei, în timp ce a reluat legăturile puternice cu singurul aliat din tratat al Filipinelor, Statele Unite.
Vorbind în Hawaii, în cadrul unui eveniment transmis în direct, Marcos a declarat că escaladarea tensiunilor în Marea Chinei de Sud a necesitat ca Filipine să se asocieze cu aliații și vecinii pentru a menține pacea în această cale navigabilă aglomerată, situația fiind acum „mai gravă”.

„Încă așteptăm codul de conduită între China și ASEAN, iar progresul a fost destul de lent, din păcate”, a declarat Marcos, referindu-se la eforturile depuse de gruparea națiunilor din Asia de Sud-Est.
„Am luat inițiativa de a aborda acele alte țări din jurul ASEAN cu care avem conflicte teritoriale existente, Vietnamul fiind una dintre ele, Malaezia fiind alta și de a ne face propriul cod de conduită, potrivit Reuters.

„Să sperăm că acesta va crește în continuare și se va extinde și la alte țări ASEAN.”

Filipine și noile planuri

Ambasadele Chinei, Malaeziei și Vietnamului din Manila nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la un posibil cod. China a declarat că formularea unui cod de conduită în Marea Chinei de Sud este o sarcină importantă pentru ea și pentru țările ASEAN.

Dar un purtător de cuvânt al ministerului său de externe a avertizat, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite: „Orice mișcare care se abate de la cadrul și contravine spiritului declarației privind comportamentul părților (DOC) în Marea Chinei de Sud este nulă și neavenită”.

Comentariile lui Marcos au urmat întâlnirii sale de vineri cu președintele chinez Xi Jinping în marja forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco.

Liderii au discutat despre modalități de reducere a tensiunilor în apele strategice disputate, după o serie de confruntări în acest an.

În ultimii ani, ASEAN și China au lucrat la crearea unui cadru de negociere a unui cod de conduită, un plan care datează încă din 2002. Însă progresele au fost lente, în ciuda angajamentelor tuturor părților de a avansa și accelera procesul.