Infofinanciar > Info > Marcel Ciolacu în vizita oficială din Turcia: „Fermierii români vor avea acces la o piață imensă”
Info

Marcel Ciolacu în vizita oficială din Turcia: „Fermierii români vor avea acces la o piață imensă”

Marcel Ciolacu în vizita oficială din Turcia: „Fermierii români vor avea acces la o piață imensă”
sursa foto arhiva companiei

La invitația președintelui din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, premierul României, Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială însoțit de o delegație de miniștri, după cum anunță Guvernul României.

Marcel Ciolacu a subliniat importanța alianței și prieteniei dintre România și Turcia, evidențiind legăturile strânse dintre cele două țări.

„Domnule președinte Erdogan, mă bucur să fiu aici alături de colegii mei. Prin formalizarea consiliului de cooperare strategică am putea să organizăm prima ședință comună de Guvern din România și Turcia. Este un pas care va apropia statele și națiunile noastre atât în plan strategic, cât și în plan economic.

Suntem onorați că România își capătă locul oficial și este recunoscută ca o țară cu interes. Președintele Erdogan este un lider cu viziune care a știut care îi sunt prietenii adevărați. Astăzi vorbim de Turcia care ne este aliat, vorbim despre un bun vecin și prieten și insist pe ideea de prietenie, pentru că asta a legat națiunile noastre de-a lungul timpului.

Când a fost nevoie, România a răspuns ”prezent”. Momentele de solidaritate profundă ne aduc azi în punctul de a vorbi despre o dezvoltare fără precedent. Vreau să îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru gestul pe care l-a făcut față de cetățenii Români. Românii care vor să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul, fără pașaport.

Cred că acest lucru va ajuta foarte mult. O altă decizie este legată de fermieri, este o oportunitate pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, vom putea stabili rute de interes. Avem nevoie de aceste măsuri pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Am stabilit o sumă de 15 milioane de dolari pe care să o bifăm în următorii ani, vom putea face asta dacă vom avea firmele noastre românești în Turcia”, a spus Marcel Ciolacu, în vizita din Ankara.

Securitatea națională discutată în Turcia

Marcel Ciolacu a vorbit și despre situația din Orientul Mijlociu. Acesta a subliniat necesitatea încetării războiului din Orientul Mijlociu, referindu-se în special la violențele din Fâșia Gaza.

„Aș dori să menționez două interese majore, firmele românești de profil au demonstrat că pot face față solicitărilor în ceea ce privesc obuzele, armament și diverse produse specifice. Am discutat azi cu președintele despre oportunitățile mari pe care le avem în privința energiei, Turcia este principala producătoare care ne-ar putea ajuta.

Am agreat constituirea unui grup de lucru comun România-Turcia care să evidențieze posibilele conexiuni. Atât România cât și Turcia au investiții importante în energie în Marea Neagră. Este important ca țările noastre să acționeze pentru siguranța Mării Negre.

Contribuția Turciei la securitatea națională a fost esențială. Eforturile remarcabile ale Turcilor au făcut posibile înțelegerile legate de cerealele din Ucraina. Îmi doresc ca România să lucreze împreună în continuare cu Turcia. Am discutat și situația din Orientul Mijlociu, suntem de acord că în Gaza e nevoie de ajutor. Suntem de acord să contribuim la stoparea acestor lucruri, pe cât se poate”, a concis Marcel Ciolacu, potrivit RomâniaTV.