Infofinanciar > Info > Fermierii pot respira ușurați. Vor beneficia de stabilitate în agricultură în 2024
Info

Fermierii pot respira ușurați. Vor beneficia de stabilitate în agricultură în 2024

Fermierii vor beneficia de stabilitate în agricultură în 2024
Sursa foto Arhiva companiei

Fermierii vor beneficia de stabilitate în agricultură în 2024. Luni, 22 ianuarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a fost în mijlocul fermierilor din judeţul Mureş pentru a aborda preocupările acestora. Și a asigura că în anul curent nu vor întâmpina dificultăţi majore.

Cu fermitate, Barbu a subliniat că toate angajamentele rezultate din negocierile cu fermierii, atât cei protestatari din zona Afumaţi. Cât şi cei din formele asociative, sunt deja reflectate în Monitorul Oficial, iar altele vor fi reglementate în perioada următoare.

Fermierii vor beneficia de stabilitate în agricultură în 2024

Ministrul a demonstrat o înţelegere profundă a provocărilor cu care se confruntă fermierii români. A menționat că dialogul său a inclus discuţii esenţiale atât cu agricultorii de pe teren, cât şi cu reprezentanţii formelor asociative.

El a reiterat faptul că procesele verbale încheiate cu protestatarii şi fermierii au fost deja făcute publice. În săptămânile următoare se aşteaptă publicarea şi a altor acte normative.

Barbu a subliniat că finanţarea disponibilă pentru anul 2024. Noile reglementări guvernamentale vor contribui la asigurarea că fermierii români nu vor întâmpina dificultăţi semnificative în sectorul agricol pe parcursul acestui an.

Fermierii din judeţul Mureş au expus ministrului Agriculturii o listă detaliată cu 13 revendicări. S-a pus accentul pe necesitatea imediată de a interzice tranzitul şi importul de cereale, seminţe oleaginoase, şroturi şi alte produse agroalimentare din Ucraina.

Fermierii au solicitat verificarea calității laptelui

Printre revendicările esenţiale se numără şi demersuri la Bruxelles pentru obţinerea de subvenţii echitabile comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Alături de compensarea pierderilor suferite în 2023 din cauza importurilor necontrolate din Ucraina.

Alte solicitări ale fermierilor mureşeni vizează actualizarea ajutorului de stat pentru motorină utilizată în agricultură. Diferenţierea ajutorului de stat în funcţie de caracteristicile terenurilor şi dificultatea de exploatare specifică zonelor deluroase, cum sunt cele din Transilvania.

Fermierii au exprimat, de asemenea, necesitatea verificării calităţii laptelui la punctele vamale. Precum și rezolvarea problemelor legate de plăţile pentru Controlul Oficial al Producţiilor (COP). Și pentru animalele înscrise într-un Registru Genealogic (RG).

Totodată, ei au solicitat publicarea de către Ministerul Agriculturii, până la 30.01.2024, a condiţiilor pentru accesarea bunăstării animalelor în cazul vacilor de lapte sau de carne.

Fermierii au cerut să fie consultați înainte de orice decizie

Fermierii au exprimat necesitatea urgentării achitării subvenţiilor pe suprafaţă. Respectiv pe bovine de lapte/carne, suine şi păsări, având în vedere pregătirea pentru campania de primăvară din 2024.

În plus, ei au solicitat Comisiei Europene aprobarea unei derogări de la GAEC 7 şi 8. Totodată, fermierii au cerut să fie consultaţi înainte de elaborarea noii legi a arendei. Să se impună obligativitatea prezentării dovezii de fermier activ la depunerea cererii pentru subvenţii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Dar şi măsuri concrete pentru reducerea populaţiei de urşi, alături de menţinerea facilităţilor anterioare datei de 01.11.2023.

Fermierii din judeţul Mureş au transmis un mesaj clar către autorităţi, prezentând o listă detaliată de probleme şi nevoi, aşteptându-se la soluţii concrete şi măsuri imediate pentru a asigura stabilitatea şi prosperitatea sectorului agricol în anul 2024, potrivit stiripesurse.ro.