Infofinanciar > Lumea la zi > Femeile afgane sunt private de drepturi. Decizii crude comentate de ONG-ul Human Rights Watch
Lumea la zi

Femeile afgane sunt private de drepturi. Decizii crude comentate de ONG-ul Human Rights Watch

Hijab, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Luni, 28 august, organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au condamnat decizia „crudă” de a interzice accesul femeilor afgane în parcul Band-e-Amir, un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO, care este foarte popular în rândul familiilor pentru splendidele sale lacuri din provincia turistică Bamyan.

,,Nu au fost mulțumiți să le priveze pe fete și femei de educație, de locuri de muncă și de libertatea de mișcare, talibanii vor să le ia și parcurile și sportul, iar acum chiar și natura”, a denunțat Heather Barr, director adjunct pentru drepturile femeilor la ONG-ul Human Rights Watch. ,,Pas cu pas, zidurile se închid în jurul femeilor, fiecare casă devenind o închisoare”, a denunțat ea într-un comunicat.

Femeile afgane private de drepturi

,,Este vorba, de asemenea, despre capacitatea ta de a trăi bucuria”, a declarat ea pentru AFP, calificând această decizie drept „crudă” și „în întregime intenționată”. În timpul unei vizite efectuate sâmbătă în provincia Bamyan, ministrul pentru prevenirea viciilor și promovarea virtuții, Mohammad Khalid Hanafi, a justificat interdicția prin faptul că purtarea hijabului (un veșmânt care acoperă corpul și capul) nu a fost respectată în ultimii doi ani. ,,Trebuie să luăm măsuri serioase acum. Trebuie să împiedicăm ca hijab-ul să fie desconsiderat”, a declarat el.

,,Femeile și surorile noastre nu vor mai putea călători în Band-e-Amir până când nu vom stabili liniile directoare (…). Turismul există, ele pot face turism, dar turismul nu este obligatoriu”, a adăugat Mohammad Khalid Hanafi. ,,Această explicație despre o femeie care nu poartă un hijab adecvat nu are niciun sens”, a deplâns ONG-ul. De la revenirea lor la putere în august 2021, guvernul taliban, cu interpretarea sa austeră a islamului, a redus constant drepturile femeilor afgane.

Femeilor le este interzis să meargă la școală

În decurs de doi ani, școlile secundare și apoi universitățile și-au închis porțile pentru femei. De asemenea, acestora le este interzis accesul în parcuri, săli de sport și camere de aburi. Împiedicate să lucreze pentru ONG-uri și excluse din majoritatea posturilor din administrația publică, femeile afgane trebuie, de asemenea, să se acopere complet atunci când ies din casele lor.

Principala destinație turistică din Afghanistan, Valea Bamyan, situată în centrul țării, este faimoasă pentru nișele săpate în stânca acum goală a buzduganilor gigantici Buddha, după distrugerea lor în 2001 de către talibani, dar și pentru rețeaua sa de lacuri turcoaz și safir de Band-e-Amir, aflată în apropiere, inclusă în patrimoniul UNESCO în 2003. Multe familii au obiceiul să închirieze bărci cu pedale pentru a naviga pe lacuri și pentru a se plimba pe malurile acestora sau pentru a se bucura de cascadele din apropiere și de comercianții de suveniruri. Provincia, în cea mai mare parte locuită de minoritatea Hazara chiită, este considerată cea mai puțin periculoasă și printre cele mai puțin conservatoare din Afghanistan, conform rfi.fr.