Infofinanciar > Info > Februarie a ieșit din tipar cu temperaturi record. Se anunță ploi la finalul lunii
Info

Februarie a ieșit din tipar cu temperaturi record. Se anunță ploi la finalul lunii

Februarie a ieșit din tipar cu temperaturi record
Sursa foto: evz.ro

Luna februarie a anului 2024 a surprins cu temperaturi neașteptat de ridicate în România. Aduce  o abatere termică semnificativă.

Cu mai mult de 20 de grade Celsius la final de februarie, această perioadă este catalogată drept cea mai caldă din ultimii 60 de ani, marcând un fenomen climatic excepțional.

Februarie a ieșit din tipar cu temperaturi record

Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), a subliniat această abatere termică de peste 6 grade Celsius față de recordurile înregistrate anterior. Inclusiv cel din 2016, care fusese depășit cu 5,7 grade Celsius. În ciuda temperaturilor neobișnuit de ridicate, prognoza meteorologică indică schimbări în condițiile atmosferice.

Meteorologii au emis avertizări cu privire la ploi, ninsori și lapoviță în diverse regiuni ale țării, cu precădere în partea de vest, sud-vest, centru și nord. Aceste fenomene meteorologice sunt așteptate să aducă cantități semnificative de precipitații.

În unele zone atinge valori de 20-30 de litri pe metru pătrat. La altitudini mai mari, de peste 1.800-1.900 de metri, se prognozează ninsori și intensificări ale vântului, cu viteze la rafală ce pot depăși 40-50 km/h.

Prognoza meteo indică că luna februarie se va încheia cu o vreme în continuare caldă, chiar dacă în regiunile extracarpatice vor fi înregistrate temperaturi ușor mai coborâte, în special în vest și nord-vest. Se așteaptă diferențe semnificative de temperatură între regiuni în săptămânile următoare, cu regiunile nordice fiind mai puțin afectate de scăderile termice comparativ cu cele sudice și vestice.

Lună februarie din 2024 este cea mai călduroasă din ultimii 60 de ani

Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a adăugat că această lună februarie din 2024 este cea mai călduroasă din ultimii 60 de ani. Contribuie decisiv la posibilitatea ca această iarnă să se claseze printre cele mai calde.

Chiar și anul precedent a fost remarcat ca având cea mai călduroasă iarnă din ultimii 60 de ani. Perspectivele pentru 2024 sugerează că această tendință de creștere a temperaturilor ar putea continua. Factorul uman rămâne determinant în această evoluție. Schimbările în oscilațiile sudice, precum tranziția de la El Nino la La Nina, nu par să atenueze semnificativ creșterea temperaturilor.

Astfel, în ciuda unei posibile atenuări a creșterii în anumite perioade. Se conturează o tendință generală de creștere a temperaturilor medii globale. Reflectă impactul schimbărilor climatice.

Luna februarie din 2024, cu abaterile sale termice semnificative. Devine un indicator elocvent al acestui fenomen. Deschide perspective interesante pentru evoluția condițiilor meteorologice pe parcursul întregului an, conform romaniatv.net.