Infofinanciar > Info > Fără trotinete electrice în Capitală? Bucureștenii vor putea vota măsura anul viitor
Info

Fără trotinete electrice în Capitală? Bucureștenii vor putea vota măsura anul viitor

trotineta electrică (sursă foto: adevarul.ro)
sursă foto: adevarul.ro

Conform spuselor oficialilor, bucureștenii ar putea fi chemați la un referendum. Acesta s-ar desfășura odată cu alegerile europarlamentare din anul 2024, pe data de 9 iulie. Decizia vine după ce viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, vrea să pună capăt o dată pentru totdeauna acestei probleme, folosirii de trotinete electrice pe străzile orașului.

În acest fel, decizia va fi luată direct de cetățeni. Aceștia vor putea decide dacă vor mai păstra sau nu trotinete electrice în regim self-service. Bucureștiul nu este singurul oraș în care acestea sunt o problemă, potrivit observatornews.ro

Fără trotinete

Recent, în luna august, un alt oraș din România a luat decizia de a interzice folosirea trotinetelor electrice. Este vorba, mai exact, despre Constanța. Totuși, oficialii au transmis că această soluție este una temporară.

În luna august a acestui an, în Constanța nu a mai putut fi accesată aplicația care facilita închirierea de trotinete electrice. Cu toate acestea oamenii au fost asigurați că măsura este una temporară, din cauză că „sezonul s-a terminat”. Însă, conform declarațiilor oficialilor, măsura a fost luată din cauză că trotinetele electrice care se putea închiria, puneau în pericol traficul rutier și pietonal.

„S-au constatat şi alte încălcări ale regulamentului, precum staţionarea pe partea carosabilă, în dreptul trecerilor de pietoni, a staţiilor de autobuze şi pe pistele de biciclete. Multe trotinete electrice blocau căile de acces în blocuri şi alte instituţii publice, staționau în zona spaţiilor verzi şi a altor perimetre interzise (faleze, zona peninsulară etc.) uneori şi trei zile, deşi aveau staţii alocate pe toata raza municipiului Constanţa. Au fost dispuse zeci de măsuri tehnico-administrative de ridicare de pe domeniul public a trotinetelor electrice aparţinând celor doi operatori economici întrucât a fost pusă în pericol siguranţa traficului rutier sau pietonal”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Numărul accidentelor în care au fost implicate persoane care foloseau trotinetele electrice, în anul 2022, a fost unul ridicat. Mai exact, au fost 155 de accidente de trotinetă considerate grave. Au existat și accidente considerate ușoare, 1250, informează digi24.ro

Fără trotinete electrice în Paris

Decizia de a nu mai permite libera circulație a trotinetelor electrice a mai fost luată și în Paris. Decizia a fost luată tot prin vot.  Parizienii au votat pentru a scăpa străzile capitalei franceze de scuterele electrice de închiriat. 90% din voturile exprimate au susținut o interdicție, au arătat rezultatele. Parisul a fost un pionier atunci când a introdus scuterele electrice, sau trotinetele, în 2018. Autoritățile orașului încercând să promoveze forme de transport urban nepoluante.

Dar, pe măsură ce mijlocul de transport pe două roți a crescut în popularitate, în special în rândul tinerilor, a crescut și numărul accidentelor. În 2022, trei persoane au murit și 459 au fost rănite în accidente de trotinete electrice în Paris, conform theguardian.com