Infofinanciar > Info > Iohannis: România este cel mai mare hub european de cereale. Constanța, reper important
Info

Iohannis: România este cel mai mare hub european de cereale. Constanța, reper important

nava Cereale, Sursă foto: Europa FM
Sursă foto: Europa FM

Conform unui anunț făcut de președintele țării noastre, Klaus Iohannis, România a devenit cel mai mare hub european de cereale. Acesta a mai precizat că de la începerea războiului, în februarie 2022, aproximativ 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina au fost transportate folosind teritoriul României.

De asemenea, președintele țării a mai făcut o serie de declarații cu privire la importanța României pe piața cerealelor. Acesta a susținut joi, 7 septembrie, la Palatul Parlamentului un discurs în deschiderea Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

Importanța României

„În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale. Constanța este un reper și pentru un proiect emblematic de infrastructură al Inițiativei – calea ferată numită Rail2Sea, care va lega Constanța de Gdansk.

Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care trebuie să continue a fi susținut – o nouă legătură de autostradă între nordul și sudul Europei, care leagă portul lituanian Klaipeda, de la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic, integrând astfel sistemele de transport ale statelor Inițiativei”, a declarat președintele țării, Klaus Iohannis.

Cerealele din Ucraina

Această declarație vine după ce anterior, pe 6 septembrie, a mai transmis un mesaj.

„România asigură principala rută pentru exportul grânelor ucrainene. De când a început războiul, aproape 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina s-au exportat prin România. Aceasta este, de departe, cea mai importantă rută de export. Ne-am confruntat cu multe provocări, pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru acest volum de export. Am reușit să schimbăm lucrurile foarte repede, am reușit să oferim Ucrainei condiții foarte bune, condiții fără taxe. Iar acest lucru continuă.

Evident, atacurile asupra Ucrainei și porturilor de la Dunăre reprezintă o problemă uriașă. Reprezintă o problemă uriașă pentru că este un act de război ilegal atacarea infrastructurii civile și, evident, va încetini, într-un fel, exporturile ucrainene. Vom crește rutele alternative, am acceptat transportul maritim ucrainean prin apele teritoriale românești, vom continua să intensificăm exportul pe feroviară și rutieră, iar prin aceasta să împiedicăm o foamete globală pentru că, așa cum se știe, Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume”, a declarat acesta pentru jurnaliști la Palatul Parlamentului, conform agrointel.ro 

Transportul de cereale

În primele șapte luni ale acestui an, prin portul din Constanța au fost transportate aproape 8,1 milioane de tone. Acestea proveneau din Ucraina. Totuși, din cauza atacurilor frecvente ale Rusiei asupra porturilor ucrainene, în luna iulie, ritmul a scăzut.

Fluviul Dunărea a rămas singura opțiune de rută navală pentru Ucraina. Acest lucru a fost generat de atacurile constante ale Rusiei asupra porturilor ucrainene. La jumătatea lunii iulie, Rusia s-a retras din  acordul care asigura libera trecere a cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră. Începând de atunci, armata rusă atacă în mod constant porturile de pe Dunăre ale Ucrainei, Reni și Ismail, informează digi24.ro