Lumea la zi

Fără ruși în Italia. Turismul este în declin: „Suportau o cheltuială importantă care alimenta comerțul orașului”

Fără ruși în Italia. Turismul este în declin: „Suportau o cheltuială importantă care alimenta comerțul orașului”
Sursa foto: unsplash.com

Sectorul turismului din Italia este profund afectat din cauza lipsei turiștilor ruși. Aceștia erau clienți fideli litoralulul italian, dar și orașelor cunoscute în lumea artei și culturii. În zone de lux precum, Costa Smeralda, Capri, Lacul Como, sunt foarte puțini cetățeni ruși care mai vin și care se cazează în vilele și hotelurile de lux, pe fondul sacțiunilor impuse de UE din cauza ofensivei Rusiei în Ucraina. Acest lucru are repercusiuni destul de grave asupra turismului din Italia, în sensul în care a scăzut numărul bogaților veniți din Rusia.

Vara 2022 este săracă în ceea ce privește prezența iahturilor oligarhilor de națonalitate rusă, care veneau la relaxare pe litoralul exclusivist al Italiei. De asemenea, se resimte lipsa petrecerilor somptuase în cele mai exclusiviste restaurante din zonă.

Americanii, noii turiști ai Italiei 

Însă, în locul rușilor sunt alți turiști cu dare de mână care și-au făcut prezența și au populat litoralul Italiei. Americanii sunt într-un număr record prezenți în Italia și, în special in regiunile Cortina d’Ampezzo și Lacul Como.

Sardinia este extrem de afectată. Acesta era unul din locurile preferate de bogații ruși pentru petreceri.

O situație rea este și în Veneția, unde se înregistrează doar un procent de 0,5%-0,7% din totalul sosirilor în lagună deținut de către ruși.

În Milano, în zona magazinelor de lux, situația nu etse una mai îmbucurătoare deoarece se remarcă o scădere bruscă a frecvenței turiștilor ruși.

La Roma, prezența rușilor este aproape zero.

„Au lipsit în totalitate”, explică Roberto Necci, președintele Centrului de Studii Federalberghi din Capitală.

„Și erau turiști râvniți, pentru că alături de cazarea la hotel, suportau o cheltuială importantă care alimenta comerțul orașului”, a continua acesta, conform hotnews.ro.

Faraglioni era locul în care ancorau multe iahturi ale rușilor. Printre aceștia se numără Arzhanov, Melnichenko și Mordashov ,dar și Roman Abramovici. După sancțiunile impuse de UE Rusiei, cei mai mulți dintre oligarhi s-au conformat și au ales alte destinații de vacanță.

Un exemplu concludent ar fi aici chiar Abramovici, care și-a găsit refugiul pentru iahtul său în Turcia.

La Taormina, s-a înregistrat o revenire a turismului. Totuși, există o scădere importantă a turiștilor de origine rusă, fani ai acestor locuri. Acest lucru s-a produs în mod clar din cauza războiului, conform primarului din Taormina, Sicilia, Mario Bolognari.

„Aici nu a existat niciodată o prezență foarte semnificativă a turiștilor ruși, sunt prezențe care încă sunt considerate importante, deoarece cheltuiau mai mult”, a explicat edilul.

Vila Altachiara a contesei Vacca Augusta este abandonată

Scenariu negativ se înregistrează și în Liguria și Portofino. Acesta a fost întotdeauna un loc care s-a aflat în topul destinațiilor bogaților din est. De exemplu, magnatul, Eduard Khudainatov, proprietarul vilei Vila Altachiara, ce a aparținut contesei Vacca Augusta, a dispărut. Astfel, renovările clădirii au fost oprite.

Cifre negative se găsesc și pe Riviera Regiunii Emilia-Romagna. Aici au sosit extrem de puțini ruși, care au reușit să ocolească interdicţiile impuse de occidentali. Ei au avut escale în republicile baltice sau în Turcia, înainte de a ateriza pe aeroporturile din Emilia-Romagna.

De la Marea Adriatică până la Marea Tireniană, situația este identică. În Versilia, prezențele cetățenilor din Rusia au scăzut drastic. La Forte dei Marmi se află numai rezidenții ruși. Totuși, numărul turiștilor din Ucraina nu pare să fi scăzut.