Lumea la zi

Fără dolari sau euro, Rusia face cu ochiul valutelor din țările prietenoase

Rubla Sursa foto Economica.net
Sursa foto: Economica.net

Rusia a început să intre în incapacitatea de a cumpără dolari sau euro, conform Băncii Centrale. Oficialii de la Moscova s-au gândit la soluții pentru acest lucru și se îndreaptă către achiziționarea de valută din țările cu care are relații mai strânse precum China, India sau Turcia.

Banca a transmis faptul că se menține la o politică în care moneda națională are  flotare liberă. Restabilirea unei reguli bugetare este, însă, extrem de importantă. Aceasta trebuie să redirecționeze veniturile din petrol către Fondul Național al Bunăstării.

Conform mediafax.ro, pentru perioada 2023-2025, Banca Rusiei vrea să restabilească regula bugetară și să reaprovizionare fondul de rezervă, pe fondul sancțiunilor impuse de occidentali, în urma războiul declanșat de Vladimir Putin la data de 24 februarie 2022 în Ucraina.

„Ministerul rus de Finanțe lucrează la posibilitatea de  imlementa un mecanims operațional al mecanismului regulii bugetare pentru reaprovizionarea/ cheltuiala NWF în monedele țărilor prietene (yuani, rupii, lire turcești)”, conform Băncii Centrale.

Sancțiunile Occidentului și-au spus cuvântul

Rusia obișnuia să cumpere euro și dolari pentru fondul de rezervă. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de la începutul anului curent, când rubla a început să crească.

Rezervele internaționale ale Rusiei erau în luna februarie la valoarea de 640 de miliarde de dolari. O jumătate dintre acestea au fost însă înghețate în urma sancțiunilor impuse de Occident.

Totuși, economia rusă va reveni în creștere abia în anul 2024. În același timp, inflația va ajunge la valoarea de 4%. În acest fel, conform Băncii Centrale, dobânzile cheie vor atinge pragul de 5-6% în anul 2025.

„Evoluțiile ulterioare ale economiei rusești sunt caracterizate de o incertitudine substanțială… Principala provocare în următorii ani este crearea condițiilor pentru o transformare de succes a economiei”, a declarat banca centrală.

Controale de capital eliminate

De asemenea, oficialii au transmis faptul că nu văd niciun motiv întemeiat pentru a menține controalele de capital în vigoare în același timp cu riscurile la adresa stabilității financiar a țării care se vor diminua .

Rusia a introdus controale de capital după 24 februarie pentru a limita riscurile la adresa stabilității financiare, inclusiv prin impunerea unei limite la retragerea fondurilor în valută din conturile bancare.

Ceea ce au făcut oficialii de la Kremlin în ceea ce privește economia Rusiei a fost faptul că au prezentat doar termenii favorabili, „dând la o parte în mod intenționat statisticile nefavorabile”.

„Indicatori economici care înainte de război erau actualizați lunar, de exemplu datele privind comerțul exterior, exporturile și importurile în special cu Europa, datele privind producția lunară de petrol și gaze etc, nu mai sunt disponibile (…) Nu mai sunt disponibile nici măcar datele referitoare la numărul de pasageri al companiilor aeriene și aeroporturilor”, conform unui raport numit „Retragerile afacerile și sancțiunile paralizează economia rusă”.