Infofinanciar > Info > Fără caniculă în 2024. Meteorologii spun că vom avea parte de o vară atipică față de ultimii ani
Info

Fără caniculă în 2024. Meteorologii spun că vom avea parte de o vară atipică față de ultimii ani

vară temperaturi ridicate (sursă foto: romaniatv.net)
sursa foto arhiva

Fenomenele meteo ne iau mereu prin surprindere. Vremea este de cele mai multe ori extrem de schimbătoare. Iar temperaturile pe care le consideram de obicei normale au devenit acum atipice. Am avut parte în ultimii ani de caniculă. România s-a confruntat cu o valori record, mai ales în sezonul de vară. Dar, se pare că 2024 va fi atipic din acest punct de vedere.

Meteorologii au anunțat că vara lui 2024 va veni cu schimbări importante. Mai exact, nu ne vom mai confrunta cu aceleași temperaturi caniculare experimentate în ultimii ani.

Fără caniculă în 2024

În calendar, doar câteva zile ne mai despart de începerea oficială a verii. Meteorologii au început să emită previziunile pentru sezonul de vară din 2024. Se pare că, din punct de vedere al temperaturilor, perioada va fi una așa cum nu a mai fost de mulți ani în România. Am avut parte de o toamnă și o iarnă cu temperaturi record. Dar, lunile următoare vor aduce o inversare a acestui fenomen.

Potrivit experților de la AccuWeather, lunile de vară din 2024 vor fi cele mai răcoroase din ultimii ani. În termometre, vom avea parte de valori apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului. Totuși, vor exista câteva mici abateri pozitive.

Temperaturile din această vară

Surpriza cea mai mare a acestui sezon de vară va fi luna iulie. Care a fost ani de zile cunoscută ca fiind o perioadă de caniculă. Totuși, în 2024, maximele vor ajunge cu greu la pragul de 30 de grade în această perioadă. Se vor înregistra temperaturi mai scăzute la nivelul întregii țări.

Potrivit prognozei meteo, în această vară vom avea parte de valori termice cuprinse4 între 25-30 de grade. Chiar și pe litoral, în lunile iunie și iulie, termometrele vor oscila între 25 și 29 de grade. Pragul de 30 urmând să fie atins abia în luna august. În zonele montane, vremea va fi și mai rece. Maximele din această vară nu vor depăși 25 de grade.

Episoade de caniculă

Deși unii experți vin cu previziuni de răcire a vremii, experții ANM cred că vom avea și în 2024 episoade caniculare. Mai ales, luând în considerare faptul că, în octombrie 2023, am avut parte de maxime de 35 de grade.

„Este deja o obișnuință să depășim 35 de grade Celsius, pragul unei zile de caniculă, nu numai în zilele de vară, dar am înregistrat 35 de grade, ne amintim, pe 21 și 22 octombrie 2023, când mai multe stații meteorologice din sudul țării au înregistrat 35,1 grade Celsius, pragul unei zile de caniculă. Cu siguranță, nici vara 2024 nu va face excepție de la ce înseamnă aceste praguri cu care noi deja ne-am obișnuit, mai ales că vorbim din ce în ce mai des de indice de disconfort termic” a spus Elena Mateescu, director ANM, conform Playtech .