Infofinanciar > Info > Făina de insecte va fi interzisă în anumite produse! Rafturi speciale pentru mâncarea din gândaci
Info

Făina de insecte va fi interzisă în anumite produse! Rafturi speciale pentru mâncarea din gândaci

faina insecte sursa foto playtech
sursa foto playtech

Făina din insecte a fost interzisă prin lege în produsele tradiționale românești. Mâncarea cu gândaci, larve și viermi va fi pusă pe rafturi speciale în magazine, se arată în proiectul adoptat la Senat.

egea prevede clar ce trebuie să scrie pe etichetele de pe ambalajele produselor care conțin viermi, gândaci, greieri sau lăcuste.

Specialiștii spun că era inevitabil.

„Orice sursa de proteina, în viitor, se va consuma, fie că ne place de unde provine, fie că nu ne place. Fie că vom știi exact de unde provine, fie ca nu vom știi. În momentul de față, consumăm proteină de insecte. Si noi, în România, și în toată UE, dar nu știu cați dintre cei care au consumat proteină de insecte sunt conștienți că au consumat-o”, a spus Alexandru Ciric – doctor inginer.

În prezent peste 1.900 de specii de insecte au fost folosite ca surse de hrană la nivel global.

„Sunt convinsă că, mai devreme sau mai târziu, putem exploata cel puțin un minimum de la aceste viețuitoare. Este un produs care poate fi consumat în multiple feluri. În țările cu deschidere către acest domeniu exista deja micro-ferme, iar insectele sunt considerate o delicatesă”, a spus Mihaela Degea, conferențiar doctor.

„Dacă trecem de bariera psihologica și vom îmbrățișă aceste categorii de alimente mai deosebite, mai neobișnuite pentru europeni cred că vom rezolva o mică parte din problema foametei”, a spus Simona Carniciu, medic specialist nutriție.

Beneficiile consumului de insecte sunt multiple. Ajută la creșterea masei musculare și echilibrarea nivelului de zahăr în sânge. Totodată reprezintă un remediu natural pentru depresie, scrie Antena3.

Eticheta produselor care conțin insecte

Vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcție de forma utilizată;

Larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă;

Pulbere parțial degresată de greier de casă;

Lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

Beneficiile insectelor în alimentație:

– Creșterea masei musculare

– echilibrarea nivelului de zahăr în sânge

– susţinerea sănătății inimii

– remediu natural pentru depresie

– oase mai puternice

– dinți mai sănătoși

– efecte anti-aging

Regulile UE sunt foarte stricte în acest domeniu. Astfel, orice aliment este cercetat și evaluat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), înainte să fie disponibil în magazine. Oamenii de știință din cadrul acestei autorități analizează strict pe baza unor dovezi științifice dacă alimentul în cauză este sau nu periculos pentru oameni.

Comisia Europeană a clarificat și faptul că oamenii nu vor fi obligați să consume insecte. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui individ.

Aceste reglementări doar permit comercializarea produselor pe bază de insecte în țările care fac parte din Uniunea Europeană. Dar nimeni nu este obligat să le folosească.

„Este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă. Insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii”, scrie pe site-ul oficial al Comisiei Europene.