Infofinanciar > Lumea la zi > Se fac concedieri la Amazon. De ce personal nu mai este nevoie
Lumea la zi

Se fac concedieri la Amazon. De ce personal nu mai este nevoie

Amazon Sursa foto Revista Biz
Sursa foto: arhiva companiei

Amazon.com a anunțat vineri, 17 noiembrie, că reduce numărul de locuri de muncă la unitatea sa de asistență vocală Alexa. Reprezentanții au citat schimbarea priorităților de afaceri și o mai mare concentrare pe inteligența artificială generativă.

Reducerile afectează câteva sute de angajați care lucrează la Alexa, potrivit e-mailului. O purtătoare de cuvânt a refuzat să detalieze exact câți sunt afectați.

Schimbarea priorităților

„Ne mutăm unele dintre eforturile noastre pentru a ne alinia mai bine cu prioritățile noastre de afaceri. Și cu ceea ce știm că este cel mai important pentru clienții noștri. Ceea ce include maximizarea resurselor și a eforturilor noastre axate pe inteligența artificială generativă”, a declarat Daniel Rausch, vicepreședinte al Alexa și Fire TV, în e-mail. „Aceste schimbări ne determină să întrerupem unele inițiative”.

În această lună, Amazon a făcut retrageri în diverse divizii. Inclusiv în diviziile de muzică și jocuri, precum și în unele funcții de resurse umane. În timp ce majoritatea locurilor de muncă afectate se aflau în divizia de dispozitive, câteva dintre acestea lucrau la produse legate de Alexa într-o altă unitate, a declarat o purtătoare de cuvânt. Multe companii își orientează resursele către IA generativă. Aceasta poate crea coduri software și răspunsuri text lungi din solicitări scurte.

Utilizarea Alexei

Alexa este un asistent vocal care poate fi folosit pentru a seta cronometre, a efectua căutări, a reda muzică sau ca un hub de automatizare a locuinței. Reuters a raportat în septembrie că divizia de dispozitive a avut de suferit din cauza îngrijorărilor legate de ceea ce unii au considerat a fi o ofertă slabă de produse. În special, persoane familiarizate cu subiectul au indicat asistentul vocal Alexa, acum vechi de aproape un deceniu, ca nereușind să țină pasul în era inteligenței artificiale generative.

Amazon a declarat la momentul respectiv că „a sugera că puține anecdote oferă o imagine a realității pentru o organizație atât de mare și de diversă precum Devices and Services este inexact”. Și că își susține produsele.

Amazon a declarat că afacerea sa cu dispozitive și servicii nu este profitabilă. Fără a furniza cifre. Abia luna trecută unitatea de dispozitive a primit un nou șef, Panos Panay. Acesta s-a alăturat companiei de la Microsoft, înlocuindu-l pe David Limp, un veteran de 13 ani care va pleca la sfârșitul acestui an pentru a conduce compania de rachete Blue Origin a fondatorului Amazon, Jeff Bezos. Panay a supervizat dezvoltarea tabletei Surface.

Lupte pentru Amazon

Amazon s-a luptat să genereze profituri din Alexa, pe care mulți oameni o folosesc prin intermediul difuzoarelor Echo sau al ecranelor video. Cele mai multe eforturi de a face bani de pe urma acestuia s-au axat pe ușurarea achizițiilor de pe Amazon.com. Produsele asistentului vocal al retailerului online cu sediul în Seattle concurează cu ofertele Alphabet și Apple.

Amazon a eliminat peste 27.000 de locuri de muncă în cadrul companiei în ultimul an, parte a unui val de concedieri în domeniul tehnologiei din SUA. Asta după ce industria a angajat foarte mulți oameni în timpul pandemiei. Ultimele reduceri de personal au loc chiar și în condițiile în care Amazon a raportat un venit net în trimestrul al treilea care a depășit cu mult estimările analiștilor. Și a prognozat venituri în ultimul trimestru al anului aproximativ în conformitate cu așteptările. Al patrulea trimestru este cel mai crucial pentru Amazon. Asta deoarece include cumpărăturile de sărbători, informează reuters.com