Infofinanciar > Lumea la zi > Extindere strategică. Flota rusă își instalează o bază nouă în Abhazia
Lumea la zi

Extindere strategică. Flota rusă își instalează o bază nouă în Abhazia

Ucraina Rusia Marea neagră karadeniz-press.ro
Foto: facebook.com

Flota rusă va înființa o bază navală în Abhazia, o regiune separatistă pro-rusă a Georgiei

„Am semnat un acord și, în viitorul apropiat, marina militară rusă va avea un punct de ancorare în districtul Oceamcire” de pe litoralul Mării Negre, a declarat un înalt oficial abhaz, pentru „Izvestia”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să comenteze. „Nu pot face niciun comentariu”, a spus Dmitri Peskov.

Flota rusă și noua sa bază navală

Pe de altă parte, Georgia a condamnat acest anunț:  o „încălcare flagrantă” a suveranității și integrității sale teritoriale.

Aceasta este o „nouă provocare care vizează legitimarea ocupației ilegale a Abhaziei”, a declarat Ministerul său de Externe.

Moscova și Georgia au relații complexe. Un război scurt, dar sângeros, le-a opus în 2008, pe un fundalul dorinței georgiene de a se apropia de Occident.

Totuși, actualul guvern georgian, care neagă că este pro-rus, a adoptat o poziție mai flexibilă față de Rusia. Opoziția îl acuză că dorește o apropiere de Kremlin, alimentând o criză politică.

Separatistele

La sfârșitul războiului din 2008, Moscova a recunoscut independența a două teritorii separatiste, Abhazia și Osetia de Sud. De atunci și-a menținut o prezență militară acolo.

Aslan Bjania, președintele abhaz a declarat că scopul acordului va  îmbunătăți capacitățile de apărare ale Rusiei, dar și ale Abhaziei.

„Acest tip de cooperare va continua”, a indicat el.

Data deschiderii acestei baze nu a fost menționată. Administrația districtului Oceamcire a informat însă că infrastructura portuară este deja „gata” să o primească.

Insistența Ucrainei

Anunțul survine în timp ce, de săptămâni întregi, Ucraina și-a intensificat atacurile împotriva instalațiilor rusești din Crimeea. Se știe că aici își are sediul flota rusă de la Marea Neagră.

Kievul a revendicat în special distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană, a unui șantier naval și a două nave aflate acolo.

La sfârșitul lunii septembrie, Kievul a efectuat o lovitură spectaculoasă împotriva sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră. Se pretinede că acolo a ucis aproximativ treizeci de ofițeri.

Crimeea se află în centrul poziției militare a Rusiei pentru asaltul asupra Ucrainei. Asta însemană pentru aprovizionarea cu trupe care ocupă sudul Ucrainei, cât și pentru a efectua lovituri cu rachete dinspre mare.

Potrivit presei independente ruse „The Bell”, o parte semnificativă a flotei ruse chiar și-a părăsit baza din Sevastopol..

Site-ul, clasificat drept „agent străin” de către autoritățile ruse, se bazează pe imagini din satelit distribuite de canalele Telegram pro-Kremlin.