Infofinanciar > Info > Expiră cardurile de energie! Românii mai au câteva zile pentru a retrage banii cash
Info

Expiră cardurile de energie! Românii mai au câteva zile pentru a retrage banii cash

Expiră cardurile de energie! Românii mai au câteva zile pentru a retrage banii cash
Sursa foto: arhiva companiei

În numai câteva zile cardurile de energie vor expira. Există încă români care nici nu au folosit banii și nici nu i-au scos pentru a-i avea cash. Este important ca aceștia să cunoască faptul că banii se vor pierde.

Conform unor informații transmise de oficialii din Guvern la finalul lunii martie, valabilitatea cardurilor de energie s-a extins până la data de 31 mai. În acest fel, românii mai au posibilitatea de a efectua plăți reduse ale facturilor.

O măsură socială importantă

După cum a transmis premierul Marcel Ciolacu la acea vreme, această acțiune se numără printre cele mai importante măsuri sociale care au fost decontate în anul 2023 din fonduri europene. De aceasta au beneficiat 2,8 milioane de locuințe.

Marcel Ciolacu a mai evidențiat faptul că 1,1 milioane de beneficiari încă mai au bani pe aceste carduri. În acest context, era extrem de important ca o măsură de acest fel să fie adoptată. În acest fel, măsura de ajutor pentru facturi nu se va risipi.

Totuși, și perioada prelungită este aproape gata. În acest fel, românii care încă mai au bani pe carduri ar putea să-i piardă.

Retragerea banilor cash

O veste bună este că românii au posibilitatea de a retrage banii cash pe care nu i-au utilizat de pe cardurile de energie.

Oficialii au adoptat un proiect de ordonanță prin intermediul căreia se vrea reglementarea modalității în care cetățenii României, care au beneficiat de cardurile de energie și au achiziționat lemne de foc au posibilitatea de a retrage, în numerar, banii pe care îi mai au pe aceste carduri.

Legea a fost modificată

După cum se menționează în Ordonanța de Urgență a Guvernului, nr 166/2022, la art.7 alin (51), cu modificările și completările implementate ulterior, prin excepţie de la prevederile alin. (5), beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) au posibilitatea de a încasa banii cash, de la oficiile poștale. Este vorba, mai exact, despre sumele achitate pentru achiziționarea lemnelor de foc, conform informațiilor din document.

Măsurile care sunt menționate la art. II din proiectul de act normativ au în vedere implementarea unor norme în legătură cu posibilitatea ca beneficiarii care sunt menționați la art. 3 alin. (1), din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare să primească banii cash.

Concret, acestea sunt persoanele care până la data prezentei ordonanțe nu au folosit în totalitate sumele de pe cardul de energie care este valabil pentru procurarea de lemn de foc. Ei pot încasa, începând cu data de la care a intrat în vigoare ordonanța menționată, în numerar, integral, până la data de 31 mai 2024. Banii se pot încasa de la oficiile poștale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise.

Acest lucru se întâmplă corelativ cu prelungirea termenului de valabilitate dispus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 101/2023 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 425/2023.

De ce acte au românii nevoie

Pentru a putea retrage banii cash de pe carduri, românii au nevoie de mai multe acte. Concret, ei trebuie să prezinte următoarele documente justificative:

a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;

b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;

c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;

d) în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte, informează antena3.ro