Info

Exercițiu militar NATO în România! În ce a constat acesta

Avion militar, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO) au desfășurat un exerciţiu militar pe teritoriul României. Acesta a constat în testarea apărării antiaerienă şi antirachetă, împotriva unui atac al avioanelor de luptă deasupra Mării Negre, lansat de supersonice.

Astfel, avioanele „inamice” au plecat de pe portavionul Charles de Gaulle, din Marea Mediterană, şi au intrat în cele din urmă în spaţiul aerian al României prin Marea Neagră. Pentru a contracara acest atac, sistemul antiaerian şi antirachetă, MAMBA, a interceptat aparatele de zbor (F-16, Eurofighter Typhoon, avioane Growler concepute pentru război electronic şi avioane de luptă multirol – Dassault Rafale), cărora le-a blocat atacul. MAMBA este amplasat la Capul Midia, Năvodari, încă din luna mai 2022.

Sistemul de apărare MAMBA a fost creat pentru a proteja câmpul de luptă, aeroporturile și porturile. Acesta este capabil să intercepteze rachete de croazieră, avioane, drone sau rachete balistice, aflate la peste 20 de kilometri înălţime.

Prezența NATO în Europa de Est se intensifică

Acest exercițiu al NATO a fost organizat în România, în contextul în care acum o săptămână o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, aproape de graniţa cu Ucraina, şi a ucis doi oameni, scriu cei de la Observator.

„Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei”, a mărturisit purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

„Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie”, a mai transmis oficialul NATO.

De altfel, în ultimul timp, mai multe state aliate din flancul estic al NATO au decis să organizeze mai multe exerciții militare de acest tip, după ce a început invazia rusă din Ucraina. Totodată, aliații NATO au livrat mai mult armament țărilor din Europa de Est: Germania a trimis rachete Patriot în Slovacia, rachetele trimise de SUA în Polonia şi sistemele NASAMS trimise de Spania în Letonia.

Desfășurare de forțe și la Cincu

Acum două săptămâni, în satul Cincu din județul Brașov, peste 1.200 de militari români și americani au participat la un exercițiu complex pentru asigurarea defensivei pe flancul de sud-est al NATO. De asemenea, au fost folosite peste 400 de mijloace tehnice și de luptă, printre care și blindate.

În cadrul acestui antrenament, militarii au trebui să ia decizii rapid, pe teren, ca într-un teatru de operații real.

„Este o secvență de trageri cu muniție reală, care a testat abilitatea militarilor de a identifica și angaja cu foc ținte în câmpul tactic. Militarii din subordine au acționat atât pentru ducerea unor operații defensive, cât și a unor operații ofensive”, a susținut atunci Colonel Gabriel Turculeț, comandantul Brigăzii 282 Blindată Unirea Principatelor.

Acest exercițiu militar este organizat în fiecare an și reprezintă etapa finală a procesului de instruire de pe parcursul anului. Militarii nu cunosc scenariul stabilit, tocmai pentru a putea simula o situație reală, scriu cei de la Pro TV.