Infofinanciar > Lumea la zi > Excursie pe prima linie a frontului. Zelenski îi oferă lui Trump un „tur privat” în război
Lumea la zi

Excursie pe prima linie a frontului. Zelenski îi oferă lui Trump un „tur privat” în război

Trump și Zelenski, Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca Donald Trump să vină să vadă cu ochii lui războiul împotriva Rusiei. Președintele ucrainean a cerut mai multe arme și muniții pentru a ajuta la echilibrarea șanselor împotriva Rusiei.

„Dacă domnul Trump va veni, sunt gata chiar să merg cu el pe linia frontului”, a declarat Zelenski la Conferința de Securitate de la Munchen.

Relația dintre Zelenski și Trump

Trump conduce în sondaje pentru a candida la alegerile prezidențiale americane din noiembrie anul acesta din partea Partidului Republican. Acesta a promis în repetate rânduri să oprească ajutorul acordat Ucrainei. Astfel, forțează Kievul să se așeze la masa negocierilor cu Rusia.

Zelenski a avut de-a face cu Trump în timpul primului său mandat de președinte. Efortul liderului american de a-l constrânge să furnizeze informații dăunătoare despre Joe Biden a dus la un vot de punere sub acuzare a acestuia. Dar Zelenski a avut grijă să nu ardă punțile cu mercurialul Trump. Acesta s-a asigurat chiar că i se adresează cu „domnule”, fără să-l critice direct. Bă mai mult l-a încurajat să afle mai multe despre război.

„Cred că dacă suntem în dialog cum să terminăm războiul, trebuie să le demonstrăm oamenilor care iau decizii ce înseamnă războiul real, nu în Instagram”, a spus Zelenski.

În intervenția sa la conferința de la Munchen, Zelenski a cerut din nou livrări mai rapide de proiectile de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune.

Vorbind despre un „deficit artificial” de muniție, Zelenski a declarat că comandanții ucraineni au decis să se retragă din orașul asediat Avdiivka în fața atacurilor neîncetate ale forțelor rusești, în „valuri de carne”.

El a spus că forțele președintelui rus Vladimir Putin au suferit șapte victime pentru fiecare moarte ucraineană în Avdiivka. Totuși, nici măcar această rată a mortalității nu a oprit atacurile.

„Rusia are un singur avantaj specific, devalorizarea completă a vieții umane”, a spus Zelenski.

Ucraina are nevoie de aliați

Asta înseamnă că Ucraina are nevoie de ajutor din partea aliaților săi pentru a egaliza șansele împotriva Rusiei. Există o frustrare tot mai mare față de blocajul politic de la Washington. A fost blocat un proiect de lege de 95 de miliarde de dolari pentru ajutorul militar acordat Ucrainei și Israelului. Camera Reprezentanților a intrat într-o vacanță de două săptămâni fără să abordeze problema. În același timp, trupele ucrainene sunt în criză de muniție.

„Lipsa de decizie în Congresul SUA… are un impact direct asupra liniilor de front din Ucraina. „Nu este treaba mea să dau sfaturi Congresului american cu privire la modul în care trebuie să adopte legislația … acum este timpul ca SUA să livreze ceea ce au promis”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În ciuda disperării Ucrainei, există puține semne că blocajul partizan din Washington se va încheia curând. „Este nevoie de timp pentru a rezolva lucrurile într-o democrație. Vom ajunge acolo”, a declarat senatorul republican Pete Ricketts.

Acest lucru i-a adus o lovitură din partea premierului estonian Kaja Kallas. Aceasta a avertizat că costurile inacțiunii SUA ar putea fi foarte mari. Bă mai mult a comparat situația cu cea din perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial.

„Timpul lucrează în favoarea lui Putin. Dacă America se izolează, în cele din urmă te va costa mai mult”.”, a spus Kallas.

Pentru Ucraina, nu există altă soluție decât să continue lupta chiar dacă ajutorul american nu apare, a declarat Zelenski.

„Vom învinge cu ei sau nu, nu avem altă cale”, a spus el.

Protejarea cerului

Ucraina se confruntă, de asemenea, cu dificultăți tot mai mari în protejarea spațiului său aerian.

„Știm cu siguranță, cu toții, că, cu Patriots și cu sistemele de apărare aeriană occidentale, orice rachetă rusească poate fi doborâtă. Sistemele vor debloca cerul și vor face posibil ca soldații noștri să avanseze … Dacă vor exista suficiente sisteme de apărare aeriană în Ucraina, vom putea aduce acasă milioane de ucraineni, milioane de oameni ai noștri, milioane de refugiați ai noștri”, a declarat Zelenski.

Zelenski a subliniat, de asemenea, natura brutală a regimului lui Putin. El a detaliat războaiele lansate de Kremlin împotriva Ceceniei și Georgiei. De asemenea, Zelenski a vorbit și despre asasinarea opozanților politici. Printre exemplele date se afla și liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi. Acesta a murit într-o colonie penitenciară din Arctica a fost anunțată vineri.

Președintele ucrainean a declarat că moartea lui Navalny a fost un „mesaj clar” pentru cei de la Munchen și ar trebui să încurajeze țările occidentale să sprijine apărarea Ucrainei.

„Acesta este războiul Rusiei împotriva oricăror reguli. Dacă nu reușiți să acționați acum, Putin va face ca următorii ani să fie catastrofici și pentru alte țări”, a spus Zelenski, în aplauzele auditoriului.

Zelenski la Conferința de Securitate

Apariția lui Zelenski la Munchen face parte dintr-o campanie în curs de desfășurare pentru a consolida legăturile Kievului cu aliații săi occidentali. Înainte de a veni la Munchen, el a fost la Berlin și la Paris pentru a semna acorduri de securitate. A fost adăugat un pact similar cu Regatul Unit.

Deși Rusia dispune de mai multă muniție, războiul provoacă și el probleme, forțând-o să ceară ajutorul unor dictaturi dărăpănate. „Pentru prima dată în istoria Rusiei, Rusia s-a înclinat în fața Iranului și a Coreei de Nord pentru ajutor”, a declarat Zelenski.

În ciuda problemelor precum lipsa de muniție și retragerea din orașe precum Avdiivka, Zelenski a insistat că Ucraina poate învinge în războiul împotriva Rusiei, mai ales dacă aliații săi îi oferă mai multe arme și muniții.

„Ne putem recupera pământul, iar Putin poate pierde. Nu ar trebui să ne fie teamă de înfrângerea lui Putin și de distrugerea regimului său. Este soarta lui să piardă – nu soarta ordinii bazate pe reguli să dispară”, a spus acesta, conform politico.eu.